Звільнення за угодою сторін та виплата грошової компенсації за невикористані відпустки

Звільнення за угодою сторін та виплата грошової компенсації за невикористані відпустки

Працівник звільняється за угодою сторін і вже знає майбутнє місце роботи. У нього є невикористані щорічні відпустки, і він просить перевести грошову компенсацію за них на рахунок іншого підприємства. Чи можна так вчинити?

Звільнення за угодою сторін передбачено п. 1 частини першої ст. 36 КЗпП. Термін «угода сторін» означає, що сторони, тобто підприємство та працівник, погодили питання звільнення й не мають претензій один до одного.

Звільнення за угодою сторін відрізняється від звільнень з інших підстав своєю універсальністю. Зокрема, може бути досягнута згода незалежно від того, хто перший проявляє ініціативу щодо такого звільнення — працівник чи роботодавець. Крім того, законодавством не передбачено, що підставу «угода сторін» необхідно додатково розшифровувати, а це, своєю чергою, надає можливість замінювати нею інші окремі звільнення з ініціативи роботодавця, наприклад, звільнення за прогул чи систематичне невиконання своїх обов’язків. Деякі працівники звільняються за такою підставою, якщо за якихось причин не бажають переводитися на іншу роботу на цьому або іншому підприємстві.

Відповідно до частини третьої ст. 24 Закону про відпустки роботодавець повинен перерахувати за заявою працівника грошову компенсацію за невикористані ним дні щорічних відпусток тільки в разі його переведення на роботу до іншого підприємства: будь-яких інших випадків не встановлено.

Отже, у разі звільнення за угодою сторін роботодавець не має законного права перерахувати компенсацію за відпустки на рахунок іншого підприємства, навіть якщо працівник зазначив про це у своїй заяві про звільнення.

Таким чином, працівнику слід пояснити, що згідно із законодавством у нього є два варіанти звільнення:

  • перший — за угодою сторін і одержанням компенсації в день звільнення;
  • другий — за переведенням на роботу до іншого підприємства та можливістю перерахування компенсації на рахунок такого підприємства (як він бажає).

Також потрібно пояснити працівнику, що в разі звільнення за угодою сторін трудовий договір припиняється в строк, визначений сторонами, тобто навіть у той самий день, коли з’явилася ініціатива такого звільнення (див. також с. 31 цього номера). Разом із тим звільнення за переведенням потребує більше часу й важливо дотриматися процедури такого звільнення, щоб мати певні законодавчі гарантії, в т. ч. можливість перерахування грошової компенсації за невикористані відпустки на рахунок нового роботодавця.

Джерело : Журнал "Заробітна плата"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI