Пісочна терапія

Пісочна терапія

Інтервю Альбіни Печеної спеціально для Новин Кіровоградщини

Практичний психолог, дитячий психолог, сертифікований спеціаліст із Юнгіанської пісочної терапії Центра психології «Альта» Альбіна Печена: «Створення пісочної композиції відображає зміст психічного життя людини»

− Яким діткам корисно займатися пісочною терапією?

− Sandplay (пісочна терапія, піскотерапія) загалом використовується для психологічної діагностики, психокорекції розвитку дитини та врівноваження її внутрішнього стану. Метод акцентує увагу на природному вияві думок, почуттів та настрою в творчості. За допомогою пісочної терапії вирішуються внутрішні проблеми, успішно корегуються дитяча агресія і тривожність, знімаються емоційне напруження, невпевненість і страхи. Створюються позитивні установки і підвищується самооцінка дитини.

Пісочна терапія також направлена на аналіз і корекцію родинних стосунків, а здебільшого рекомендована діткам, у яких батьки не живуть разом, перебувають у процесі розлучення тощо.

Також цей метод психотерапевти використовують у роботі з дітьми, що мають труднощі в спілкуванні або порушення розвитку, перенесли психологічні травми. Дитині легше висловити свої переживання у ході гри. Тому пісочну терапію як інструмент вирішення будь-яких проблем рекомендують як у роботі з дітьми, так і з дорослими.

− Скільки потрібно сеансів пісочної терапії, щоб психолог зрозумів проблему людини?

− Щоразу при контакті з піском відбувається своєрідне занурення у несвідоме. Створення пісочної композиції відображає зміст психічного життя людини. Фахівець, який пройшов навчання за методом пісочної терапії і має відповідний документ, уже на першому сеансі зрозуміє проблему людини.

− Чи правда, що після кількох сеансів у людини розкриваються творчі здібності?

− Пісок − загадковий матеріал. Він має здатність зачаровувати людину своєю піддатливістю, здатністю набувати будь-яких форм. Гра в пісок захоплює і дорослих, і дітей! Створення пісочних композицій не потребує будь-яких особливих умінь. Тут неможливо помилитися, зробити щось не так, будь-який процес в піску − це і є творчість, творчий продукт нашого «Я». Створюючи свій світ на піску, дитина або доросла людина відчуває себе чарівником: вона не боїться щось змінити, ламати старе чи будувати нове. Звідси і відкриття творчих здібностей!

− Чи існує альтернативний до пісочної терапії метод, який би дав аналогічний результат?

− Можна використати манку (крупу). Візьміть піднос або ватман і насипте на нього стільки манки, щоб її можна було розрівняти шаром в один сантиметр. І починайте творити. Спочатку дуже прості малюнки – лінії, круги, різні форми, малюйте руками по черзі чи відразу обома. Далі дайте волю вашій фантазії. Такі ігри сприяють стабілізації емоційного стану, знімають нервову напругу і піднімають настрій та зміцнюють сімейні взаємини.

Вікторія Семененко, спеціально для Новин Кіровоградщини


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Психологія, емоційний інтелект