Один працівник — дві посади

Один працівник — дві посади

Приймаємо на роботу нового працівника, але потрібно, аби він першу половину дня працював на одній посаді, а другу — на іншій. Яким чином це можна правильно оформити?

Як роботу за сумісництвом (якщо потрібно чітко розподілити години роботи).

Оскільки працівник буде одночасно займати дві посади на одному підприємстві, то на одну з посад його слід прийняти як на основне місце роботи, а на іншу — за сумісництвом. Нагадаємо, що сумісництво — це виконання роботи за окремим трудовим договором у вільний від основної роботи час.

Зверніть увагу, що такі трудові договори ніяк не будуть між собою пов’язані, незважаючи на те, що одна людина працює на двох посадах на одному підприємстві. Зокрема, на цього працівника, як на сумісника, окремо заповнюється особова картка П-2, присвоюються окремі табельні номери, надалі будуть окремо видаватися накази на відпустку тощо.

Обліковувати робочий час також слід буде окремо (для цього й присвоюється окремий табельний номер), тобто в табелі обліку використання робочого часу такого працівника потрібно буде відмічати двома рядками, за обома посадами, які він обіймає. Приміром, за основним місцем роботи працівник може працювати з 9:00 до 13:00, а за сумісництвом — з 14:00 до 18:00 (чи навпаки).

Оформлюються такі відносини наказом про прийняття на роботу (можна одним, а можна й двома, якщо, наприклад, дати прийняття на основну роботу і на роботу за сумісництвом будуть значно відрізнятися чи, приміром, дата, коли працівникові потрібно буде почати виконувати роботу за сумісництвом, ще взагалі точно невідома). При цьому необхідно визначити умови роботи за сумісництвом, чітко вказавши режим роботи, а також не забути і за основним місцем роботи прописати, що працівник приймається на умовах неповного робочого часу (звісно, також вказавши режим роботи).

Оскільки сумісництво досить часто плутають із суміщенням, то про всяк випадок зауважимо, що суміщенням є виконання додаткової роботи за іншою посадою одночасно зі своєю роботою, обумовленою трудовим договором. Тобто суміщення не призводить до збільшення робочого часу, (адже працівник виконує додаткову роботу протягом робочого дня, встановленого за основною посадою), і у табелі обліку робочого часу суміщення теж ніяк не відображається, бо працівник працюватиме протягом тієї тривалості робочого дня, що і за основною посадою. Оформлюється суміщення наказом, в якому зазначається також розмір доплати за суміщенням посад.

Таким чином, Ви можете або прийняти працівника на одну посаду як на основну роботу, а на іншу — за сумісництвом (якщо Вам потрібно, аби працівник чітко виконував одні обов’язки протягом першої половини дня, а інші — протягом другої), або ж прийняти працівника як на основну роботу за однією посадою, а за другою просто встановити суміщення посад (якщо Вам байдуже, в який саме період протягом робочого часу працівник буде виконувати обов’язки за обома посадами, тобто важливо лише щоб уся робота була виконана, а як розподілити її виконання протягом робочого дня — це вже особиста справа працівника).

Дждерело : Газета "Консультант Кадровика"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI