Надання додаткових соціальних відпусток батькам

Надання додаткових соціальних відпусток батькам

Чоловік і дружина працюють на одному підприємстві та виховують двох дітей віком до 15 років.

Чоловік на сьогоднішній день перебуває в додатковій соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а дружина працює й бажає використати цю відпустку як мати, яка має двох дітей віком до 15 років. Чи можна надати їй таку відпустку?

Так, основна умова надання жінці в цій ситуації додаткової соціальної відпустки — це те, що вона працює та має двох дітей віком до 15 років. Факт перебування чоловіка-батька в іншій додатковій соціальній відпустці у випадку, що розглядається, не має значення.

Згідно з частиною третьою ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР(далі —Закон про відпустки) відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути використана повністю або частинами також іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, наприклад, батьком дитини, бабою, дідом.

Матері або іншим особам, зазначеним вище, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, за бажанням працівника в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку (п. 2 ст. 25 Закону про відпустки).

Отже, у вищезгаданій ситуації батько законно скористався відпусткою для догляду за дитиною за медичним висновком до досягнення дитиною шести років. Мати в цей час фактично працює й не має жодних законних перепон, щоб не скористатися своїм правом на додаткову соціальну відпустку згідно зі ст. 19 Закону про відпустки. Адже в ній чітко зазначено, що жінці, яка працює та має двох (і більше) дітей віком до 15 років, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI