Повернення на «скорочену» посаду

Повернення на «скорочену» посаду

Підприємство проводить скорочення штату. Припустимо, що через деякий час виникне необхідність повернути до штатного розпису скорочені посади.

Скільки часу за працівниками, звільненими за цих обставин, зберігається право на пріоритетне зайняття знову введених посад?

Працівники, з якими трудові договори розірвано у зв’язку із скороченням, вважаються звільненими за п. 1 ст. 40 КЗпП. Згідно зі ст. 421 КЗпП працівники, які були звільнені за цих обставин, мають переважне право протягом одного року на укладення трудового договору в разі поворотного прийняття на роботу, якщо власник або уповноважений ним орган провадить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації.

Тобто якщо роботодавець протягом року з моменту скорочення прийме рішення повернути «скорочені» посади до штатного розпису, передусім він повинен прийняти на роботу працівників, які обіймали ці посади до скорочення. Разом з тим ст. 421 КЗпП не містить норми щодо обов’язку роботодавця повідомляти працівників, звільнених за п. 1 ст. 40 КЗпП, що підприємство знову приймає на роботу фахівців аналогічної кваліфікації. На думку автора, це означає, що якщо звільнений працівник протягом року не звертається з приводу повторного влаштування на це підприємство на роботу, що є аналогічною тій, яку він виконував раніше, або на ту саму посаду (якщо роботодавець знову вносить її до штатного розпису), то повідомляти його про це роботодавець не зобов’язаний. 

Зауважимо, що право працівника на укладення трудового договору в порядку, передбаченому ст. 421 КЗпП, припиняється після спливу річного строку з дня його звільнення.

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI