Відповідальність за порушення порядку ведення військового обліку

Відповідальність за порушення порядку ведення військового обліку

Яка відповідальність за порушення порядку ведення військового обліку?

Керівники, інші посадові особи органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств будь-якого підпорядкування і форми власності та громадяни України, винні в порушенні порядку військового обліку, допризовної підготовки, приписки до призовних дільниць, призову на строкову військову службу, проходження служби у військовому резерві, проходження зборів, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності, прибуття за викликом до військового комісаріату, а також у вчиненні інших порушень законодавства про військовий обов’язок і військову службу, несуть відповідальність згідно із законом (ст. 42 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 р. № 2232-XII).

КУпАП, окрім вказаних у відповіді вище, передбачено накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн) у разі:

  • прийняття на роботу (навчання) військовозобов’язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку за місцем проживання (ст. 2113 КУпАП);
  • незабезпечення сповіщення військовозобов’язаних і призовників про їх виклик у військові комісаріати або перешкоди зазначених посадових осіб вчасній явці громадян на збірні пункти чи призовні дільниці (ст. 2114 КУпАП);
  • невчасного подання документів для військового обліку (військових квитків, посвідчень про приписку до призовних дільниць) на військовозобов’язаних або призовників, для оформлення взяття на військовий облік або зняття з обліку (ст. 2115 КУпАП).

Повторне протягом року вчинення порушень (ст. 2112–2115 КУпАП), за які особу вже було піддано адміністративному покаранню, тягне за собою накладення штрафу від 3 до 7 нмдг (від 51 до 119 грн).

Джерело : Журнал "Консультант Кадровика"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI