Як навчитися керувати своїми грошима: шляхи та цілі

Отже, з фундаментом планування розібралися. Ми знаємо, які пороки сидять в нас і які звички можуть перешкодити перетворити наш план управління своїми грошима в працюючу модель.

  Якщо ти, читачу, вважаєш, що вже готовий працювати над цим, то приступимо до самих принципів управління.

Роберт Кіоскі в Києві, на свойому семінарі рекомендував -  перше, з чим варто визначитися, - то, заради чого взагалі все це затівається. Наявність або відсутність будь-якої мети здорово впливає на саму структуру планування, співвідношення статей, агресивність плану, його тимчасову протяжність і т.п. Наприклад, прагнучи будь-що-будь виїхати жити на Манхеттен, ми не задовольнимося збором здачі від дрібних покупок. Ми, щоб накопичити гроші, придумаємо що-небудь серйозніше - зменшимо всі необов'язкові витрати, постараємося знайти підробіток і т.п. Якщо ж нас просто лякає перспектива бідної старості, то ми виявимо значно менше фанатизму в накопительстве. Це дійсно важливо, бо на шляху управління чим би то ні було правильно обрана стратегія застерігає від зривів. Так-так, зриви в накопиченні нічим не відрізняються від зривів в занадто строгій дієті - в якийсь емоційно нестабільний момент ти кажеш собі: «Так якого біса, все одно ніколи я не заощаджу на цю річ!» - і спускаєш частина відкладеної суми на яке-небудь «розраду».

Поставивши перед собою мету, слід загнати її в рамки і намітити до неї шлях. Це означає, її потрібно прив'язати до будь-якої конкретної дати чи строку, а також вибрати способи і етапи досягнення: нова посада, інша робота, отримання спадщини тощо

Коли мета поставлена ​​і вже більш-менш зрозуміло, як її досягати, слід зробити дивний, на перший погляд, крок. Я маю на увазі аудит внутрішніх резервів. Багато хто вважає, ніби саме з цього потрібно починати планування, але я не згоден. Справа в тому, що ми багато чого не знаємо про своїх потенціалах, що часто призводить до ненапруженим і неагресивним планам. У зв'язку з цим усвідомлення свого не дуже гарного фінансового становища, швидше за все, придушить в тобі сміливість ризикувати і прагнути до більшого. Якщо ж фінансове становище буде оцінено як хороше, на цьому тлі можуть взяти верх лінь і небажання щось змінювати. Тому пропонований мною порядок такий: спочатку намагаємося зрозуміти, що і коли ми хочемо отримати, якими шляхами ми це будемо робити, а потім вже шукаємо внутрішні резерви. Так ми або подхлестнем свої амбіції, піднявши їх на нову висоту, або змусимо себе працювати наполегливіше, ніж спочатку передбачалося.

У підсумку, зменшуючи свої дрібні і аж ніяк не необхідні витрати, постійно вишукуючи внутрішні резерви, ти рано чи пізно почнеш грамотно управлятися з витратами. Згодом це призведе до утворення надлишків, які ти не будеш встигати витрачати.

Хто знає, може, саме в цей момент в твою голову прийде світла думка інвестувати в щось і збільшити свої доходи? Все тільки починається. Головне, пам'ятайте: гроші - всього лише інструмент. У них немає нічого сакрального, складного або, навпаки, порочного. Вони просто вимагають грамотного управління.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Фінанси, кредит, банківська справа