Як перемогти блакитний понеділок?

Як перемогти блакитний понеділок?

Щороку третій понеділок січня називають "Синім понеділком". За деякими статистичними даними це самий гнітючий день у році.

Січень може бути важким часом для нашого самопочуття. Це випливає з хвилювання та виснаження різдвяних свят, на які було витрачено багато сил і коштів. І наша погода сіра, і наші ночі настають рано. 

Зважаючи на це, важливо, щоб ви поставили пріоритет у своєму самопочутті та зробили невеликі кроки для догляду за своїм психічним здоров’ям. 

Ось 8 маленьких способів догляду за собою цього січня:

  1. Активні вправи. Вправи вивільняють ендорфіни, які є "хорошими" хімічними речовинами. Плюс до того, це забезпечує перерву від надмірного мислення. Вибирайте тренування, яке вам подобається - це не покарання! Починайте вже зараз - це швидко стане приємною звичкою.
  2. Hygge і будьте затишними. Датська концепція hygge - це почуття затишку. Почніть з того, щоб подарувати житловій зоні невелике оновлення з додатковими ковдрами, свічками або м'яким освітленням. Зробіть затишок зимовими вечорами, коли надворі холодно і темно, з другом, родиною чи чудовою книжкою.
  3. Здорові страви. Дієти є темою місяця в січні, коли люди поспішають "оговтатись" після різдвяних свят. Це часто закінчується катастрофою, оскільки ці дієти занадто обмежуючі.  Натомість зосередьтесь на їжі, яка підживить вас протягом цього місяця: цільні зерна, пісний білок та овочі. Гарний теплий сніданок налаштує вас на весь день. 
  4. Надайте пріоритет відпочинку. Наше тіло та розум просто не можуть функціонувати без відпочинку. Депривація сну і перенапруженість - найшвидший спосіб вигорання на роботі. Нестача сну також змушує нас набирати вагу, бути дратівливими і втрачати концентрацію. Не перетягуйте свій соціальний щоденник. Вкладайтесь на ніч на 30 хвилин раніше і насолоджуйтесь ледачим часом у місяці. 
  5. Підключення. Важливо відчувати почуття зв’язку, будь то з іншими людьми або самим собою.  Зверніться до друзів чи членів сім’ї, щоб зустрітися. Спробуйте відвідати галерею чи музей, щоб з'єднатись із мистецтвом. Або просто піти на каву та з'єднатись із гарною книжкою.
  6. Час заборони екранування перед сном. Ми всі винні в прокручуванні телефонів, закінченні електронної пошти чи читанні цієї статті на нашому телефоні перед сном. Але дивлячись на екран з підсвічуванням прямо перед сном, ми стимулюємо наш мозок у той момент, коли нам слід засинати. Для більш ніжного режиму сну поставте телефон з іншого боку кімнати і щовечора читайте кілька сторінок книги.
  7. Використовуйте свій робочий маршрут як інвестицію для добробуту. Якщо ви їздите щоранку на роботу, то це чудова можливість зосередитись на своєму самопочутті. Завантажте хороший подкаст або аудіокнигу або знайдіть розслаблюючу музику для прослуховування. Ви навіть можете спробувати додаток Headspace, який дає короткі дихальні вправи - ідеально, якщо ви знаходитесь у громадському транспорті. 
  8. Зверніться за допомогою. Якщо ви боретеся зі своїм рівнем стресу чи психічним здоров’ям, майте на увазі, що у вас є маса варіантів підтримки. Порадьтеся з другом, членом сім’ї чи керівником і розкажіть їм, як ви почуваєтесь, або замовте зустріч у лікаря. Існує також багато організацій, які можуть допомогти вам різними способами. 

Пам'ятайте, у всіх нас є психічне здоров'я. Як і будь-яке інше питання охорони здоров’я, немає сорому просити про допомогу, якщо ви потребуєте. Потрібно подбати про себе - не тільки у Синій понеділок чи протягом січня, але протягом усього року.

Благодійний фонд CIMA
Навіть у кваліфікованих членів CIMA можуть виникнути труднощі з незалежних від них причин. Благодійний фонд CIMA є для підтримки членів CIMA та їхніх сімей через періоди негараздів. Знайдіть більше інформації.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бізнес освіта, MBA Менеджмент, керування, KPI