І де я? Найпростіший метод обліку – касовий метод

Для підприємців початківців, облік результатів своєї діяльності стає складною, незрозумілою та нудною роботою. Але, без обліку дуже важко зрозуміти чи взагалі приносить Ваш бізнес прибутки чи ні. Найпростіший метод обліку – касовий метод.

Дуже часто таке питання ставлять собі підприємці початківці, які не вміють розібратися з обліком своєї діяльності.

Для підприємців початківців, облік результатів своєї діяльності стає складною, незрозумілою та нудною роботою. Але,  без обліку дуже важко зрозуміти чи взагалі приносить Ваш бізнес прибутки чи ні.

Найпростіший метод обліку – касовий метод.

Всі гроші, які надходять – це дохід, а всі сплачені гроші – це розхід. Цей підхід дуже простий і найкраще його використовувати тим, хто займається послугами або оптовою торгівлею з великою швидкістю обертання грошей (час від покупки товару до його продажу та отримання грошей - менше місяця).

Якщо Ваш бізнес потребує значних товарних запасів, або ви купуєте, чи продаєте товар з відтермінуванням оплати цього товару, або позичаєте гроші, то в цьому випадку, касовий метод Вам не підходить.

Чому? Уявіть, Ви позичили гроші. Ці  гроші надійшли на Ваш рахунок, або в касу. Якщо вести облік касовим методом, то позичені гроші мають бути обліковані як дохід, але, ми розуміємо, що запозичені гроші не Ваші власні, їх треба повернути, тобто вони не є доходом.

Інший приклад: ви продали товар клієнту з відтермінуванням оплати, а потім сплатили  постачальнику за придбання цього товару. Якщо обліковувати ці операції касовим методом, то вийде що ви спрацювали в збиток, бо кількість грошей у вас зменшилась. Насправді, Ви розумієте, що коли клієнт сплатить гроші за спожитий товар, кількість грошей у Вас збільшитеся і «мінуса» не буде.Тобто, насправді, Ви працюєте в «плюс».

Так, на прикладі однієї операції все просто та очевидно. Але, якщо таких операцій на місяць Ви проводите десятки, сотні, або тисячі, то втримати все в голові просто нереально. Якщо ви будете продовжувати вести свої операції касовим методом, то при зростанні продажів, Вам буде здаватися, що ваші збитки зростають, бо грошей на закупку буде катастрофічно не вистачати. І навпаки, при скороченні продажів, Ви будете відчувати, що грошей достатньо і все добре, хоча на справді, падіння продажів може призвести до реальних збитків. В таких ситуаціях можна зробити неправильні висновки і прийняти хибні рішення.

Що робити? Для того, щоб Ваш облік дозволив адекватно оцінювати ситуацію, треба використовувати метод нарахувань. Суть цього методу полягає в тому, що доходи та розходи обліковуються тільки тоді, коли вони фактично отримані (доходи) або фактично понесені (розходи), а сума заборгованості обліковується, як заборгованість. Наприклад: коли Ви продали товар, то сума доходу дорівнює вартості проданого товару, а сума розходу, дорівнює собівартості проданого товару. При цьому, гроші, які винен клієнт Вам за товар обліковуються як дебіторська заборгованість. Коли клієнт перераховує гроші на Ваш рахунок, дебіторська заборгованість зменшується на отриману від клієнта суму.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Менеджмент, керування, KPI Фінанси, кредит, банківська справа