Розглядайте ці області як полегшення пандемічних обмежень

Розглядайте ці області як полегшення пандемічних обмежень

Яким чином європейські фінансові лідери допомагають своїм організаціям підготуватися до "нового нормального світу", коли обмеження блокування COVID-19 полегшуються? Ендрю Хардінг, FCMA, CGMA та Якуб Бежнарович 19 травня 2020 року

Для більшості країн Європи, здається, найгірше з початкових спалахів COVID-19 минуло. Як результат, уряди всього континенту поступово знімають обмеження та заохочують бізнес знову відкриватися.

Полегшення відбувається різними темпами в різних країнах. Також існує ризик того, що прогрес на певному ринку може бути уповільненим або навіть зворотним, якщо вихід із блокування може призвести до раптового підйому випадків COVID-19. 

У той час, як бізнес у різних країнах переживає послаблення по-різному, криза, що триває, постає перед ними подібними проблемами. Зокрема, як вони врівноважують пріоритетність здоров'я працівників із забезпеченням фінансового та операційного виживання? У недавній відеоконференції члени Association of International Certified Professional Accountants’ Regional Advisory Panel for Europe пояснили, як саме мають намір допомогти своєму бізнесу вирішити ці проблеми. Їх основні поради для інших керівників фінансів були наступні:

1. Будьте зосереджені на готівці. Компанії з потужними балансами опиняться в найкращому становищі для виживання під час цієї кризи. Таким чином, готівка залишається пріоритетом номер один для підприємств у кожному секторі. Наприклад, у Німеччині  просять управлінських бухгалтерів про підтримку в розробці належних процесів управління готівкою. У Північній Ірландії організації просять свої фінансові команди надавати щомісячні (а не щоквартальні) звіти про готівку. Криза також підкреслила необхідність створення культури прозорості навколо грошових коштів, оскільки дочірні компанії мають більш відкриті стосунки зі штаб-квартирою компанії.  

2. Активне управління ризиками. COVID-19 збільшив обсяг та серйозність ризиків, з якими стикається бізнес. Ці ризики варіюються від неадекватних заходів безпеки, які не можуть захистити добробут персоналу через порушення ланцюгів поставок, клієнтів, які не сплачують рахунки, труднощів із забезпеченням фінансування та операційного тиску в деяких секторах, оскільки бізнес збільшує спроможність задовольнити попит. Ще один значний ризик - у середньостроковій перспективі - стосується злиття та поглинання. Хоча компанії поки що відкладають придбання, історія фінансової кризи 2008–2009 років говорить про те, що в майбутньому можна буде поспіх купувати проблемні підприємства. У цій ситуації компанії можуть переплачувати за придбані активи, що може поставити під загрозу їх власну життєздатність.

3. Поєднайте аналіз сценарію зі стрес-тестуванням. Оскільки обмеження повільно зменшуються, підприємствам потрібні різноманітні плани з урахуванням різних ситуацій, залежно від таких факторів, як потужність ланцюга поставок та зміни попиту клієнтів. Вони також повинні провести стрес-тестування цих різних сценаріїв, щоб передбачити проблеми, які можуть виникнути. Однак, плануючи, фінансовим командам важливо пам’ятати, що пандемія - дуже рідкісна подія. Крім того, ми ще не знаємо, як це вплине на індивідуальну та організаційну поведінку в довгостроковій перспективі. Тож, хоча вони повинні вчитися на кризі, організації також повинні уникати надмірних реакцій на неї та базувати прийняття рішень на нереальних припущеннях щодо майбутнього. Вони також повинні насторожено приступати до всебічного ремонту всіх робочих практик та систем у найближчому майбутньому.

4. Ефективно використовувати дані. Збираючи дані, аналізуючи їх та роблячи з них висновки, підприємства можуть як орієнтуватися на поточну кризу, так і готуватися до інших подій в майбутньому. Однак, даними потрібно керувати. За відсутності спеціалістів, що займаються даними, фінансові команди можуть показати бізнесу, яким чином він може контролювати дані від початку до кінця. Ефективне управління грошовими потоками вже покладається на компанії, які мають можливість аналізувати достовірні дані. З економічними умовами, які, ймовірно, залишаться нестабільними протягом принаймні наступних кількох років, компанії будуть під тиском контролювати витрати, знижувати ризик, збільшувати продажі, ефективніше обслуговувати клієнтів і, як правило, вести бізнес за все більш швидких циклів. Дані будуть вирішальними для успіху.

5. Використовуйте технологію для перетворення бізнесу. Масштабний перехід на віддалену роботу в Європі, як правило, розцінюється як головне досягнення. Таким чином, компанії мають можливість використовувати цей розвиток шляхом зменшення витрат на нерухомість. Фінансові команди можуть також захотіти прискорити будь-які заплановані проекти автоматизації робототехнічних процесів, які могли б підвищити ефективність організації. Крім того, вони можуть шукати інструменти, які дозволять їм краще співпрацювати в бізнесі, щоб вони могли узгодити свої фінансові плани з корпоративними цілями та оперативною тактикою.

6. Будьте чутливі до тиску вашої HR-команди. Сьогодні HR-командам доводиться жонглювати низкою конкуруючих пріоритетів. Вони підтримують персонал, який, можливо, переніс загрозу або серйозну хворобу внаслідок COVID-19, справляється зі складною особистою ситуацією, такою як домашнє жорстоке поводження або відчуває занепокоєння за свою роботу та своє майбутнє. Психологічно це буде для них дуже стресовим. Команди з персоналу також повинні зосередитись на безпеці на робочому місці, щоб вони могли підтримати безпечне відкриття свого бізнесу та зрозуміти специфіку державних схем утримання робочих місць. У такий час, як фінансові команди можуть підтримувати HR, надаючи практичні поради та своєчасно реагуючи на запити інформації.

Хоча фінансові лідери знають, з чим сьогодні мають справу, вони дуже обмежують видимість того, як буде виглядати завтра. Поки вони не можуть визначити, які зміни в поведінці клієнтів та організацій є тимчасовими та які віщують постійну еволюцію в діловому середовищі. Незрозуміло також, яким чином уряди продовжуватимуть підтримувати бізнес у майбутньому та як їхні стимулюючі пакети впливатимуть на економіку в довгостроковій перспективі.

Пандемія COVID-19 - це більше, ніж криза здоров’я. Це також вирішальна економічна сила, яка, ймовірно, може кардинально змінити, як ми взаємодіємо з іншими людьми та як ведемо бізнес. Фінансові команди відіграватимуть важливу роль у тлумаченні впливу кризи на власні організації та бізнес-середовище в цілому. Вони також допоможуть забезпечити, щоб їхній бізнес розвивався стійким способом, що дозволяє їм виживати та процвітати у наступні місяці та роки.  

Для більшого кількості новин і звітів про коронавіруси і як бухгалтери управління можуть впоратися з проблемами , пов'язані з пандемією, завійтайте на  FM’s coronavirus resources page

— Andrew Harding, FCMA, CGMA, is chief executive–Management Accounting, and Jakub Bejnarowicz is regional director–Europe, both at the Association of International Certified Professional Accountants.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI Фінанси, кредит, банківська справа