Як убезпечити себе від шахрайства під час COVID-19

Як убезпечити себе від шахрайства під час COVID-19

Автор Брайні Клір Хілл, асоційований менеджер з питань етики, Асоціація міжнародних сертифікованих професійних бухгалтерів (CIMA/AICPA)

Коли COVID-19 поширюється по всьому світу, шахраї скористаються ситуацією, щоб запустити нові схеми, розроблені для отримання ваших грошей.

Шахрайство - це великий бізнес у всьому світі. Ось кілька видів шахрайства, на які слід звернути увагу, та кроки, які можна вжити, щоб захистити себе та свою  організацію .  

Підроблені продукти 

Однією з тактик, яку випробовують шахраї, є використання паніки навколо коронавірусу як способу продажу підроблених продуктів.  

Наприклад, було  повідомлення  про неліцензійну медичну продукцію для продажу по всьому світу,  в тому числі  підроблених масок для обличчя, неліцензованих ліків і комплектів тестування. Навіть були  повідомлення  про  веб - сайті по продажу антивірусного програмного забезпечення. 

Щоб убезпечити себе, вам слід приймати лише медичну консультацію у кваліфікованих фахівців та державних службовців та купувати товари лише у надійних постачальників. Організації  повинні уникати схвалення будь-яких медичних препаратів, а натомість направляти співробітників за офіційними рекомендаціями. Будьте уважні до пропозицій, які здаються занадто хорошими, і якщо ви думаєте, що хтось продає підроблені товари, обов'язково повідомте про це у відповідні органи.  

Слідкуйте за фішингом 

Протягом останніх тижнів багато людей у ​​всьому світі підверглись фішинг-атакам. Фішинг - це коли шахраї надсилають текст або електронний лист, призначений для того, щоб змусити вас передавати особисту інформацію, наприклад реквізити кредитної картки.

 Шахраї використовують перевагу пандемії, щоб зробити ці спроби фішингу виглядати справжнішими. Деякі люди отримали шахрайські  електронні листи та  тексти, Наприклад, до них було надіслано повідомлення з попередженням про те, що їх бачили, коли вони виходили з дому під час ізоляції багато разів і тепер повинні сплатити штраф негайно.  

Організації  також піддаються ризику: підроблені  платіжні доручення  з вимогою негайної оплати або електронні листи нібито від менеджерів вищої ланки, які просять  співробітників відправляти банківські реквізити.  

Зараз саме час переконатися, що ви знаєте, як виявити можливу фішинг-атаку.  

Деякі ключові "червоні прапорці" можуть допомогти вам помітити спробу фішингу:  

  1. Перевірте адресу електронної пошти  -  чи виглядає вона реально? Це повідомлення надсилається з електронної адреси загальнодоступного домену, наприклад, yahoo.com чи gmail.com?  
  2. Чи є правописні помилки чи граматичні проблеми в електронній пошті?  
  3. Чи очікуєте ви, що цей відправник запитає особисту інформацію? Навряд чи уряд чи авторитетні відправники попросять вас надіслати особисті дані електронною поштою.  

Якщо ви сумніваєтесь у тому, чи справжній електронний лист, найбезпечніше - це зв’язатися з очевидним відправником, щоб перевірити. Не відповідайте просто на електронний лист  -  знайдіть інший спосіб контакту ,  наприклад номер телефону.  

Будьте в курсі шкідливого програмного забезпечення 

Ще одне  все більш поширене  шахрайство стосується електронних листів,  які  вводять вас у завантаження шкідливого програмного забезпечення. Користувач отримує електронний лист  і  натискає посилання або відкриває вкладення. Програмне забезпечення завантажується на ваш комп'ютер і тепер може  відстежувати все, що ви робите, і вкрасти особисту інформацію.  

Один електронний лист,  який   походить від Всесвітньої організації охорони  здоров’я та пропонує інформацію про COVID-19. Насправді, це було відправлено шахраями і зловмисниками. Якщови відкриєте додаток, він завантажує зловмисне програмне забезпечення на ваш пристрій.  

Щоб убезпечити себе, переконайтесь, що ви перевіряєте будь-які посилання, перш ніж їх відкривати. Перехід за посиланням повинен відображати повну адресу веб-сайту  -  чи це виглядає законно? Перевірте URL-адресу  організації  самостійно  -  чи відповідає URL-адресі в електронній пошті? F шахраї  часто  вносять невеликі зміни в URL-адресу, сподіваючись, що ви цього не помітите.   

Якщо мова йде про вкладення, то ви завжди повинні бути підозрілими. Якщо ви особисто не знаєте особу, що надсилає електронний лист, або не очікуєте повідомлення з вкладенням, вам, мабуть, слід уникати нічого відкривати. Багато антивірусне програмне забезпечення доступне для приватних осіб і  організацій в  уподобань сканування перед відкритим Інг .    

Будьте підозрілі 

Головне повідомлення зараз - бути підозрілим. Багатьом з нас доводиться змінювати способи роботи, і шахраї не є винятком. Тактика, яку вони використовують для отримання наших даних та грошей, швидше за все, стає все більш винахідливою. 

У Великобританії  Національне агентство по злочинності  рекомендувало  прості 3  кроки, щоб допомогти захистити вас і ваші гроші: Стоп, Виклик, Захист. Зупиніться і подумайте, перш ніж розлучитися зі своїми особистими даними. Киньте виклик, якщо виникла підозра  -  шахраї можуть спробувати тиснути на те, щоб швидко відмовитись від інформації, щоб це було червоним прапором. І захистіть себе  -  якщо ви вважаєте, що вас обдурили, зверніться до свого банку та відповідних органів, 

Дізнайтеся більше від  CIMA на  шахрайстві і корупції сторінки , яка  має  багато  корисних статей і посиланнь .


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бухгалтерія, облік та податки Охорона праці, санітарні норми Фінанси, кредит, банківська справа