Практичне впровадження методології в роботу команди: Agile, Waterfall та Hybrid

Практичне впровадження методології в роботу команди: Agile, Waterfall та Hybrid

Продовжуємо розбиратися з методологіями ведення проєкту. Дізнавайтесь всі «підводні камні» практичного впровадження.

Методологія Agile

Потрібно розуміти, що ця методологія не є готовим рішенням або поступовим планом робіт. Це сукупність цінностей, принципів та підходів, які команда може використовувати при прийнятті рішень щодо того, як зробити процес ведення проєкту ефективнішим. 

Протягом кожного спринта команда може гнучко керувати процесом, від чого залежить успішність його виконання. Задачі можуть створюватися динамічно, пріоритети переставлятись, тобто зміна беклога (документа, який має список вимог до функціональності, які впорядковані згідно зі ступенем важливості) під час розробки має на меті вчасне та якісне завершення спринта. 

Під кожен проєкт команда повинна знайти для себе найкращий Agile-підхід. Тому ретельно оцінюйте параметри проєкту, радьтеся з усіма учасниками та не поспішайте починати роботу без прийняття зваженого рішення. 

Коли найкраще звернутись до моделі Waterfall?

В проєкті, в якому ми маємо чіткі вимоги, які належним чином задокументовані, сформульований план дій від початку та до завершення проєкту можна використовувати модель Waterfall. Через весь проєкт ми можемо озирнутися назад та оцінити його. Якщо ми впевнені, що технологія зрозуміла та не є динамічною (тобто, не виникне змін у процесі), можемо розпочинати плавну реалізацію проєкту. Методологію Waterfall найкраще використовувати для коротких проєктів, в яких не передбачаються відхилення.

Обираємо Hybrid?

Іноді єдиний підхід може виявитись смертельною пасткою. Якщо ви вирішите використовувати лише Agile, це може бути ризиковано, особливо, коли ви працюєте над великими проєктами. При використанні лише Agile методології, планування може стати менш конкретним, а документацією почнуть нехтувати. З іншого боку, просто Waterfall утворює проблему — не вдається приділяти увагу загальній архітектурі системи на самому початку. Судячи з цього, можна сміливо стверджувати, що багато чого залежить від передбачуваності та завчасного обговорення проєкта командою.

Якщо ви впевнені, що кроки можна передбачити, наприклад, якщо це процес, який ми виконували багато разів — скоріш за все, Waterfall є кращим підходом. І навпаки, якщо рівень впевненості низький, Agile — кращий вибір. Якщо є деякі частини проєкту, щодо яких ви не можете визначитися, вам потрібно розділити їх на стільки частин, скільки вам може знадобитися. Коли ви досягаєте послідовності в проєкті, де ви можете визначити кожну частину процесу, ви готові до роботи.

Резюмуючи вищесказане, якщо ви хочете обрати правильний підхід для свого проєкту, необхідно відповісти на кілька ключових питань: 

Масштаб — Наскільки великим є проєкт?

Вимоги — Чи змінюються вони, чи є стабільними?

Зміни — Чи завжди змінюється сфера застосування?

Досвід — Це нова технологія, чи є це рішення новим для вашої компанії? Чи мали ви досвід його впровадження раніше?

Ресурси/цілеспрямованість — Чи є у вас правильні ресурси, призначені для цього проєкту? Чи є у вас люди, які працюють неповний робочий день у компанії або не повністю зайняті проєктом?

Ресурси/фізичне розташування — Чи можуть ці ресурси розташовуватися в одному місці?

Залучення клієнтів — Ви маєте відгуки від своїх клієнтів?

Графік — Чи є у вас фіксовані терміни?

Документація — Чи гнучкі ви, щоб вимагати трохи менше документації?

Визначившись із відповідями, обираємо підхід, який найкраще підходить і формуємо опис проєкта:

  1. Кількість частин проєкту (конкретних етапів).
  2. Час на реалізацію всього проєкту та час на кожну його частину.
  3. Послідовність частин проєкту, та визначення завдань, з якими команда ніколи раніше не працювала.
  4. Вибір підходу для кожної частини проєкту.

На підставі результатів цього процесу ви можете вибрати одну з методологій, що реалізують Agile, таку як Scrum, Kanban, Crystal Clear, Lean Software Development тощо, або методології на основі Waterfall. Ви також можете помістити частину Agile у Waterfall (WaterGile) і навпаки поставити сходи Waterfall у частині свого проєкту Agile (AgiFall), де, на вашу думку, є найбільш ризикована частина. 

Поєднуйте переваги обох підходів та уникайте їх недоліків!

https://is.gd/TQLrlx


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Project management, управління проектами Менеджмент, керування, KPI