Ке́мекс

Ке́мекс

Гарний і незвичний пристрій для заварювання фільтр-кави

Ке́мекс (англ. Chemex) — альтернативний пристрій для заварювання фільтр-кави, являє собою скляну ємність, що за формою нагадує пісочний годинник. Також так називають метод заварювання кави за допомогою цього пристрою.

Цей метод заварювання кави винайшов німецький хімік Пітер Шлюмбом в 1941 році. Він придумав посудину, візуально трохи схожу на декантер для вина або хімічну пробірку. Він поєднав ободом з дерева та шкіри скляну колбу Еміля Ерленмеєра і лабораторну скляну воронку. Пізніше вчений заснував компанію Chemex Corporation, яка займалася їх виготовленням

Прилад став популярним через свій цікавий та незвичний дизайн. Кемекс був визнаний видатним предметом американського дизайну та з 1944 року виставляється в Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва.Спочатку колба з фільтром змочуються водою, в нього засипається кава і тонкою струйкою проливається гаряча вода протягом 3-4 хвилин.

Проте варто враховувати деякі нюанси. Воду варто використовувати 88-94°C, паперовий фільтр обов'язково треба змочити водою, аби позбудитя паперового присмаку та підігріти посуд. Після цю воду варто вилити, засипати до фільтру зерно крупного помолу та поступово вливати воду до кемексу.Спочатку проводиться попереднє змочування мелених кавових зерен, потім тонким струменем повільно заливається решта обсягу води і забирається паперовий фільтр.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Виробництво, промисловiсть Готельно-ресторанний бізнес, туризм, HoReCa