Як компаніям керувати ризиками, пов'язаними з блокчейном? Нові дослідження ISACA , AICPA і CIMA

Як компаніям керувати ризиками, пов'язаними з блокчейном? Нові дослідження ISACA , AICPA і CIMA

Дослідження про 5 категорій ризиків використання блокчейн-технологій, про які повинен знати кожен бухгалтер, аудитор та IT-фахівець.

Блокчейн дає компаніям величезні переваги, від децентралізації до підвищення рівня стійкості. Але використання блокчейн-технологій пов'язане з певними ризиками, якими потрібно вміти керувати. Про це - нове спільне дослідження Асоціації ISACA (Асоціація Фахівців в Інформаційних Системах Аудиту та Контролю) і Асоціації Міжнародних Сертифікованих Професійних Бухгалтерів ( AICPA & CIMA ).

«Ризики блокчейну: що потрібно знати професіоналам» - це результат дослідницької роботи групи фахівців, які поставили перед собою завдання ідентифікувати і описати ризики, пов'язані з використанням приватних блокчейн-мереж. Автори дослідження розглядають специфічні проблеми, які з'являються при впровадженні та використанні блокчейн-технологій.

Документ розділений на п'ять блоків: розробка, інфраструктура, дані, управління ключами безпеки і смарт-контракти. У кожному блоці розповідається, з якими ризиками ви можете зіткнутися, застосовуючи технології корпоративного блокчейна, і як з ними працювати. наприклад:

  • Ризики при розробці. Через недостатню кількість протоколів для непідтверджених транзакцій з'являється можливість для проведення шахрайських операцій, які раніше були відхилені. Це створює загрозу для всієї мережі. 
  • Ризики при передачі та обміні даними. Умовні інструкції в протоколі або коді смарт-контракту можуть запускати нескінченні цикли, які шкодять поточнії операції і цілісності всієї системи.
  • Управління ключами безпеки. Недостатня надійність сид-фрази або ключа безпеки ставить під загрозу збереження цифрових активів. Ключі можуть бути витягнуті або вгадані, що призводить до втрати активів.  

У дослідженні «Ризики блокчейна» міститься важлива інформація для широкого кола фахівців - від бухгалтерів до фахівців з кібербезпеки і керівників.

 «Компанії хочуть використовувати блокчейн-технології, щоб трансформувати бізнес», - сказав Дастін Бруер, старший директор ISACA , учасник спільної дослідницької групи ISACA , AICPA & CIMA . «У використанні блокчейна є величезні переваги. Але керівникам і фахівцям важливо також знати про ризики і захищати свій бізнес від різного роду атак ».

«Якщо організація використовує блокчейн-системи, її керівники повинні розуміти, що в цій області є свої унікальні ризики, і потрібно вміти швидко їх розпізнавати», - сказала Діана Крупица, CPA , провідний менеджер AICPA & CIMA . «Ця матриця ризиків допоможе виділити такі ризики, описати процедури і контрольні дії».

У дослідженні міститься список додаткових ресурсів ISACA , AICPA і CIMA по темі блокчейна, наприклад:

  • Основи блокчейну
  • Аудит блокчейн-рішень
  • Навчальна програма  «Можливості блокчейну»
  • Універсальний словник блокчейну

Завантажити копію дослідження «Ризики блокчейна: що потрібно знати професіоналам» можна безкоштовно за посиланням


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Фінанси, кредит, банківська справа