В Україні вирощують унікальний сорт чаю

В Україні вирощують унікальний сорт чаю

На Закарпатті, розкинулась найпівнічніша у світі плантація

Неподалік від Мукачевого, що на Закарпатті, розкинулась найпівнічніша у світі плантація, на якій росте ця теплолюбна рослина. Більш, ніж півстоліття тому закарпатським селекціонерам вдалось майже неможливе — посеред помірного клімату вивести особливий вид чаю.

Ще далекого 1949-го року радянські біологи проводили експерименти і намагались виростити певні сорти рослин у неприродних для них умовах. Тропічні рослини садили на півночі, а ті, які звикли до морозів — на півдні.

Так на Червоній горі біля Мукачевого й з'явилась найпівнічніша у світі плантація чаю. Вона займала територію площею приблизно 2 гектари посеред лісу.

Вчені згадують, що першу зиму пережило більше 40% однорічних сіянців грузинського, кубанського, індійського, яванського і цейлонського чаю. А вже через три роки вдалось зібрати більше 2,5 тонн врожаю.Завдяки особливому мікроклімату цей чай за смаковими якостями та букетом аромату нічим не поступався всесвітньо відомому китайському.

Проте згодом плантацію передавали в розпорядження то одному, то іншому відомству, за рослинами перестали доглядати і вони потроху заростали чагарниками та бур'янами.Зараз на Червоній Горі вже важко знайти кількагектарну плантацію, проте декілька десятків кущів унікального закарпатського чаю там відшукати ще можна.

Нещодавно за відродження "чайних традицій" на Закарпатті взялись місцеві ентузіасти, які прогнозують друге життя чайним плантаціям біля Мукачевого.Джерело: http://ukrainemiroff.com/


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Готельно-ресторанний бізнес, туризм, HoReCa Закупівлі, тендери Менеджмент, керування, KPI