Етика в дії: конфіденційність

Чи можете ви поділитися конфіденційною інформацією від попереднього роботодавця?

Сучасне робоче місце може стати етичним мінним полем. Ця щомісячна колонка допомагає вам подолати важкі, але цілком реальні проблеми, з якими стикаються бухгалтери з управління на робочому місці.

Написана командою професійних стандартів CIMA та заснована на реалістичних ситуаціях, нижче наводиться практичний посібник із використання Кодексу етики CIMA для керівництва прийняттям рішень.

Сценарій

Місяць тому ви розпочали нову роботу фінансовим директором невеликої компанії HypotheticalMarketing. Ваша попередня робота була у великій компанії канцелярських товарів Paperclips123, де ви працювали у фінансовому відділі і брали участь у розробці стратегії та складанні річного звіту.

HypotheticalMarketing має контракт з Paperclips123 на постачання всього канцелярського приладдя, і контракт розрахований на продовження. Керівник відділу закупівель Софія просить вас про зустріч для обговорення поновлення контракту. Це незвично - ви знаєте, що частина вашої нової ролі полягає в обговоренні будь -яких важливих поновлень контрактів із Софією, щоб переконатися, що ви знаходитесь на одній сторінці щодо бюджету та ключових пунктів контракту.

На зустрічі Софія просить вас оцінити поточні фінансові результати та стратегію Paperclips123. Вона вважає, що компанія може бути готова йти на компроміс щодо ціни в обмін на кращі умови оплати - ходили чутки, що у Paperclips123 є проблеми з грошовими потоками і їм потрібно швидко залучити гроші до бізнесу.

Вона нагадує вам, що HypotheticalMarketing наразі має невеликі труднощі, і економія грошей за цим контрактом може бути дійсно корисною для компанії. Вона також каже вам, що вам було б вигідно, якби ви допомогли компанії заощадити гроші так рано у вашій роботі. Ви багато знаєте про ситуацію в Paperclips123 - ви написали її фінансову стратегію всього пару місяців тому!

Чи можете ви поділитися з Софією деякою інформацією про Paperclips123?

Етичні питання та вказівки

Ви перебуваєте в унікальному положенні знань, брали участь у формуванні стратегії в Paperclips123 і нещодавно пішли. Софія поставила вас у скрутне становище, попросивши у вас цю інформацію, і чинила тиск, розповідаючи вам про боротьбу, з якою стикаються скріпки123. Існує також загроза власних інтересів; існує потенційна особиста вигода, якщо інформація, якою ви володієте, корисна для діяльності компанії.

Під час вирішення того, що ви можете розкрити, вам потрібно враховувати Етичний кодекс CIMA , ваші контракти як із скріпок123, так і з HypotheticalMarketing, будь -яких відповідних законів та нормативних актів, а також політики та процедури в HypotheticalMarketing.

Кодекс етики ясно під фундаментальним принципом конфіденційності , що бухгалтер «використовувати або розкривати будь - яку конфіденційну інформацію, або придбаний або отриману в результаті професійних або ділових відносин, після того, що відносини закінчилися» не повинен.

У Кодексі далі йдеться про те, що «професійний бухгалтер повинен продовжувати дотримуватися принципу конфіденційності навіть після припинення відносин між бухгалтером та клієнтом або організацією -підприємцем. Змінюючи роботу або набуваючи нового клієнта, бухгалтер має право використовувати попередній досвід, але не повинен використовувати або розкривати конфіденційну інформацію, отриману або отриману в результаті професійних або ділових відносин ». З Етичного кодексу CIMA видно, що ви не повинні передавати конфіденційну інформацію, яка є у вас під час роботи у Paperclips123, з вашим новим роботодавцем.

Ви б не порушували етичний кодекс, якби ділилися інформацією про Paperclips123, що є у суспільному надбанні, або використовували загальний досвід, набутий у попередній роботі.

Ви повинні пояснити Софії, що як дипломований бухгалтер з менеджменту ви зобов’язані дотримуватись Кодексу етики і можете втратити свій професійний статус у разі порушення Кодексу та передачі конфіденційної інформації, якою ви володієте. Ви також можете виявити, що у вашому трудовому договорі є положення від Paperclips123, які забороняють обмін конфіденційною інформацією після виходу з організації - знову ж таки це було б корисно для пояснення Вашої позиції Софії.

Ви можете дати Софії дуже загальний огляд Paperclips123, все на основі інформації, що є у відкритому доступі. Ви могли б, наприклад, вказати Софії, що деяка фінансова інформація про бізнес доступна загальнодоступному Інтернету, і вона зможе цим скористатися. Вона також може подумати про те, щоб підписати контракт на тендер, щоб побачити, чи зможе HypotheticalMarketing отримати вигідну угоду в іншому місці. Ви повинні бути дуже обережними, щоб не використовувати будь -які знання, які ви отримали завдяки своїй посаді в Paperclips123 під час спілкування з Софією. Лінія може бути дуже тонкою, і тому може бути найбезпечніше заявити, що вам некомфортно обговорювати Paperclips123, і попросити іншого члена команди зустрітися з Софією.

Бріоні Клір Хілл - асоційований менеджер відділу з питань етики для CIMA


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Фінанси, кредит, банківська справа