Ви дійсно думаєте, що «розвиток талантів та колаборації» — це продукт 21 сторіччя?

Ви дійсно думаєте, що «розвиток талантів та колаборації» — це продукт 21 сторіччя?

Інноватор, який випередив сучасні бізнес-тенденції на 500 років.

Сучасний HR-менеджмент дуже багато зусиль докладає наразі для того, щоб створити потужний бренд роботодавця та створити умови для розвитку талантів. Багато років найкращі HR-спеціалісти доводять до свідомості бізнес-середовища, що перед тим як розвивати таланти, потрібно ці таланти знайти та створити певну корпоративну культуру в компанії. Наче вже є певні успіхи… Тому що зараз тільки лінивий не говорить про талант-менеджмент. Але ж стільки років HR просто «бились» за усвідомлення цього факту колегами, керівниками, підприємцями.

А чи знаєте Ви, що один великий стратег епохи Відродження робив це ще у 15 сторіччі?

Сучасні підприємці розуміють важливість колаборацій. Цей тренд набуває популярності. Підприємці розуміють, що відособленість та індивідуалізм — це обмежуюче переконання минулого й чим швидше будуть створені умови для обміну досвідом у колабораціях, тим  швидше можна стати продуктивним та створити «проривний продукт».

А чи знаєте Ви, що один великий стратег епохи Відродження робив це ще у 15 сторіччі? 

Лоренцо Медічі — той стратег, який розвивав таланти та створював колаборації ще у 15 сторіччі!

Багато хто з Вас чув про епоху Відродження як про явище, яке стало рушійною силою розвитку Європи. Початок епохи Відродження розпочалось у Флоренції, якою правив Лоренцо Медічі. Він відрізнявся від більшості правителів того часу тим, що окрім інвестицій у військові та політичні справи, він в першу чергу  робив інвестиції в мистецтво та освіту.

Скульптури Мікеланджело, картини Боттічеллі, найвеличніший собор Європи Санта Марія дель Фьоре, галерея Уффіці, бібліотека Медічі та багато інших величних творів мистецтва були створені завдяки його меценатству.  

Лоренцо Медічі продовжував традицію свого діда, Козімо, — розвиток Академії Медічі у Флоренції (створена у 1462 році). Ідейна складова полягала у тому, що потрібно було під одним дахом об’єднати представників різних сфер науки та мистецтва для того, щоб створити унікальний синтез обміну досвідом, ідеями. Через 550 років це назвуть колаборцією. Математики, філософи, теологи, медики, художники та інші тут навчались, викладали та, сучасною мовою, долучалися до нетворкінгу.

Геніального Мікеланджело Лоренцо Медічі запросив в Академію саме тоді, коли їздив по Тоскані та шукав творчі таланти. Організовувалися конкурси, й молодий Мікеланджело зробив скульптуру «Фавн, що сміється», яку продемонстрував на конкурсі. Це один з прикладів пошуку талантів Лоренцо Медічі. Один з найпотужніших правителів Європи особисто їздив дивитись конкурси, шукати таланти, а потім запрошувати в Академію Медічі, де була створена «своя культура» розвитку талантів.

Історичні мистецькі приклади є дуже актуальними у сучасному бізнесі. Коли б більша частина нашого суспільства цікавилась мистецтвом та культурою, то інноваційні ідеї в бізнесі були б скорішими та якіснішими. Тому що це все давно робили. В іншу епоху, при інших умовах. Але результати, що ми бачимо, пройшли перевірку сторіччями. Вони стали шедеврами.

Відео-тізер Лілії Чакової про Лоренцо Медічі.

Автор статті: Лілія Чакова,
мистецтвознавець-експерт за вищою освітою, бізнес-тренер за фахом, фанат мистецтва по життю.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI Саморозвиток