Емоційне вигорання та втрата енергії, як бути?

Емоційне вигорання та втрата енергії, як бути?

У вас буває так, що увесь день майже нічого не робив — а відчуваєш себе як той лимон, якого вижали і поклали в сторону? Поговоримо сьогодні про енергію, її втрату, вигорання накінець…

Які ознаки, коли ми втрачаємо енергію:

  • говоримо Так, а реально хочемо сказати Ні, або навпаки;
  • переживаємо за думки та судження інших;
  • створюємо собі мозкове чи фізичне навантаження аби бути «зайнятими»;
  • ігноруємо сигнали тіла, яке стогне та просить нас відпочити;
  • реалізуємо стратегію «overthinking» замість того, щоб спросити напряму людину, в комунікації з якою у нас виникли труднощі.

Якщо ж ми втрачаємо енергію протягом тривалого часу — це може призвести до вигорання.

  • На фізичному рівні вигорання може проявлятись як хронічна втома, збільшення або ж зменшення ваги, проблеми зі сном, болі в різних частинах.
  • На емоційному рівні — байдужість до роботи або своєї особистості, роздратованість, тривога, зниження самооцінки, відчуття безнадійності, відсутність бажання до соціалізації, зниження уважності та концентрації.

Недарма, ВООЗ визнала «синдром вигорання, викликаний стресом на роботі» хворобою та внесла її до списку хвороб міжнародної кваліфікації.

Що ж нам робити з цим вигоранням, які рецепти? Варто зазначити, що причини вигорання базуються на трьох китах: особистісний соціальний та професійний. Тому, варто пропрацювати саме ці фактори.

  1. Уважно вивчити своє «Я» та особливості свого характеру, розвивати навички стресостійкості, навчитись правильно відпочивати, за потреби такі моменти варто пропрацювати разом із психологом або коучем.
  2. Варто звернути увагу на людей, які нас оточують. Як вони впливають на нас, які відчуття ми маємо після спілкування. Не завжди ми обираємо колег чи керівника, тому тут доречно підтягати навички аргументації, відстоювання своєї позиції, вміння розрулювати конфлікти.
  3. На третьому, професійному векторі, варто спочатку подумати чи ми там знаходимось де хочемо? Чи це той професійний шлях, який нам до душі? Як часто буває, люди, які знайшли свою професію — майже ніколи не вигорають.

Пам’ятаєте формулу:

Кар’єра = любиш робити + це потрібно людям + тобі за це платять + ти вмієш це робити.

А чи трапляється у Вас вигорання?

Замовляйте тренінги в D-Space і наш бізнес-тренер Віра Родіонова наповнить Вас енергією та допоможе справитись з вигоранням). 

https://www.trn.ua/my/trainings/?id=75472


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Переговори, риторика, ораторське мистецтво Психологія, емоційний інтелект Саморозвиток