Новий сезон зустрічей Верзус (VS) з Ольгою Зайченко у Freud House

Новий сезон зустрічей Верзус (VS) з Ольгою Зайченко у Freud House

Діалог за темою "Традиції. Стандарти. Кліше VS Новації. Прогрес" колом, що зібралось 7 лютого, вивів на висновки, застосовні для менеджменту культури (корпоративної та суспільної).

Виходячи з очікувань учасників поточнити власне розуміння:

  • як зміни в країні можуть бути підкріплені особистими змінами,
  • у чому бракує розуміння, якими є ментальні пастки,
  • якщо ортодоксальність та прогрес – єдність та боротьба протилежностей (бо усі стрибки є результатом накопиченого людством, тобто традицій), то слід кожної миті віднаходити відповідне співвідношення, і ЯК це робити,

розглядали думку польського колеги стосовно того, що "Більш організований скидає власну кризу на менш організованого".

Виявили, що кліше створюємо для популяризації традицій та/або стандартів, бо вони дозволяють швидше та простіше доносити інформацію. І надалі кліше витісняють традиції та стандарти водночас з тим, що «каструють» думку – знищують підвалини ефективності праці так само як визрівання середнього класу та еліти з усієї сукупності народу.

Не кожна новація спричиняє прогрес. Багато новацій спричиняли регрес та невідновлювальні втрати.

Прогрес - асиміляція нового, його застосування, рух уперед - втрачає сенс, якщо погіршує якість життя майбутніх поколінь. Зв'язок поколінь - це ознака традиції. Тоді традиції зумовлюють прогрес всупереч твердженням нігілістів про зворотнє.   

Більш організований розуміє та розвиває традиції відповідно до поточного розвитку людства, і саме тому новації забезпечують прогрес. Менш організований мислить кліше – і тому йому можна скинути кризу.

Два найшкідливіші поточні кліше (на думку учасників): «скрізь краще, ніж у нас», «будь простішим».

Прогрес спрямований на покращення якості життя – і досі новації робили або «навпомацки», постфактум оцінюючи збитки для якості життя, або свідомо підміняючи стандарти та традиції кліше.

Нілігістичне відмітання традицій та бунт проти стандартів є неусвідомленим спротивом перетворенню їх на кліше, запит на новації, які відновлюють відповідність традицій та стандартів новітньому розвитку людства з найкращим впливом на середовище життя.

Тільки такі новації ведуть до прогресу. 

Сучасний «більш організований» вчиться моделювати наслідки рішень, скидаючи власні кризи на «менш організованого», хоча багатофакторний аналіз дав би ті самі відповіді поза трикутника Карпмана.

Найцінніші для високої організованості традиції (на думку учасників): держава як захисник народу та його території, династія як наслідування моделі поведінки з можливою зміною поля діяльності, родина як вміння вибудовувати стосунки з іншим, діалог як спосіб створення та зміцнення зв’язку.

Повторне обговорення теми "Традиції. Стандарти. Кліше VS Новації. Прогрес": 21.03.15

Теми найближчих зустрічей:

  • Критичне мислення VS Нігілізм - 21.02.15
  • Оціночні судження VS Креативність мислення - 14.03.15

Час зустрічей: 16.00-18.00

Місце: Костянтинівська, 21

На малюнку - метафори, віднайдені учасниками у процесі опрацювання теми за вектором своїх очікувань


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини