Журнал "Заработная плата" №11, листопад 2016

Журнал "Заработная плата" №11, листопад 2016

Скоро! Виходить з друку журнал "Заработная плата" №11 (листопад). Анонс номера.

   Як я уже зазначав у попередніх анонсах, свого часу серед бухгалтерів завдяки семінарам наробила шороху тарифна система оплати праці. Ми цю тему успішно розглянули в попередніх номерах (№ 7-10/2016 р). Але ця тема тісно пов’язана з формами оплати праці — почасовою та відрядною. Тому у № 11/2016 і наступних номерах, в т.ч. в 2017 р., ми будемо розглядати питання запровадження і функціонування почасової та відрядної форм оплати праці.
   Так, у № 11/2016 ми публікуємо першу статтю з цього циклу — Почасової форма оплати праці: аспекти організації. У статті вся необхідна інформація щодо того, що потрібно знати для правомірною організації почасової форми оплати праці. У № 12/2016 і № 1/2017 буде про відрядну форму оплати праці.

   Друга актуальна тема, якою нас «доймали» восени 2015 р. і на початку 2016 р. — резерв відпусток. Тоді ми вже написали вже, що «знали і чого не знали». Та запитання повторюються. Але цього разу ми публікуємо статтю бухгалтера-практика на тему «Інвентаризація резерву відпусток». У статті на прикладі наведено один із варіантів інвентаризації резерву відпусток.

   Ще одна тема, з якою нам «не дають спокою» — оплата часу відрядження. На кожному підприємстві незалежно від форми власності виникає потреба направляти працівників у відрядження. Але кількість запитань стосовно оплати часу відряджень не зменшується...
Тому ми надалі розглядаємо цю тему і, схоже, будемо розглядати ще. У цьому номері маємо дві статті на цю тему:
Оплата часу відрядження: нюанси обчислення зарплати. У статті розглянуто питання щодо врахування для обчислення зарплати премій, сум індексації тощо.
Відрядження в «1С:Підприємство». У статті на прикладі одного працівника відображено порядок оплату часу відрядження в програмі «1С:Підприємство».

   Крім того у рубриці «оплата праці» маємо ще одну статтю, які грунтується на запитаннях читачів: Вимушений прогул: оплата часу між рішеннями суду. У статті розглянуто питання оплати періоду між датою, визна­ченою резолютивною частиною рішення суду про поновлення на роботі, та датою видачі наказу про поновлення на роботі. Таке буває, що є різниця в часі і тоді працівник має право на більшу оплату за час прогулу, але в суд заявив меншу.

   Стаття «Індексація доходів» - з готовими індексами, як завжди. Можна й не нагадувати.

   За ініціативою журналу «Заработная плата» вже більше року відбуваються безкоштовні вебінари, присвячені різним темам. Під час жовтневого вебінару на тему «Мобілізація. Демобілізації. Військові збори», були розглянуті питання, що стосувалися мобілізації, демобілізації та призову працівників на військові збори. Публікуємо відповіді на найпоширеніші запитання, які прозвучали під час вебінару. Ця тема актуальна на фоні того, що демобілізується 6-та хвиля мобілізації.

   В рубриці «облік і оподаткування» розглядаємо дві теми:
Профспілкові внески та виплати: від утримання до оподаткування. Можливість створення на підприємстві профспілки передбачена законодавством. І хоча ініціатива щодо її створення належить працівникам, роботодавець має визнати таку організацію, співпрацювати з нею та виконувати свої зобов’язання стосовно утримання із зарплати працівників членських внесків та перерахування їх профспілці. Профспілка — це окрема організація. Але профспілку інколи помилково вважають якоюсь частиною підприємства і тому виникають спірні питання щодо порядку утримання профспілкових внесків і оподаткування виплат, отриманих від профспілки. В статті розставляємо крапки над «і».
У статті Фінансова допомога працівнику: видача та оподаткування розглянуті питання надання працівникові фінансової допомоги, її оподаткування і відображення в звітності по ЄСВ та ПДФО

   Вимога щодо сплати ЄСВ з мінімальної зарплати, якщо фак­тична база нарахування її не перевищує, не є новою. У 2016 р. змінилися лише деякі умови справляння ЄСВ в таких випадках, але принцип залишився «старий». Тому у статті  «Дотяжка» до «мінімалки»: відображаємо у звітності з ЄСВ нагадуємо підстави для справляння ЄСВ з мінімальної зарплати та по­рядок його відображення у звітності з ЄСВ. Питання заповнення звітності з ЄСВ, напевне, так і залишаться «вічною» темою

   Решта статей такі:

   Переведення: окремі практичні нюанси. Поняття переведення працівника в багатьох асоціюється зі зміною виконуваної роботи. Але переведення як таке може бути різним, тому і застосування норм законодавства також є відмінним. Інколи, навіть серед професіоналів своєї справи (кадровиків та бухгалтерів) виникає плутанина через неправильне тлумачення термінології щодо різних переведень. На окремих прикладах, які висвітлені у статті, ми надамо відповіді на запитання, як трактувати певні різновиди переведень та як правильно знайти шлях для проведення цих дій

   Візи на наказах: відповідальність візувальників. У вересневому номері журналу було розглянуто питання візування/погодження документів на підприємстві, спільні та відмінні риси цих понять. Цю статтю присвячено питанню відповідальності візувальників


   Професійне навчання працівників. Основним напрямом професійного розвитку працівників є професійне навчання — процес формування у працівників специфічних професійних знань, навиків за допомогою спеціальних методів навчання. Порядок його організації у статті розглянуто на прикладі підприємств, що входять до системи Укрзалізниці


   Як завжди, у журналі багато відповідей на запитання. Але хочу звернути увагу на три з них, які роз’яснюють працівники Державного комітету статистики України:
Виправлення помилок у ф. 1-ПВ «Звіт з праці»
Подання «Звіту з праці» структурними підрозділами
Подання «Звіту з праці» посеред календарного року

Решта запитань-відповідей такі:
Коли надавати додаткову відпустку у зв’язку з укладенням шлюбу
Чи обов’язково надавати копію лікарняного за сумісництвом
Чи можна поділити матеріальну допомогу пропорційно часу відпустки
Компенсація працівнику суми комісії під час виплати зарплати на картку
Якщо на квитку та в наказі про відрядження не збігаються дати
Працевлаштування іноземця без дозволу
Умови надання дозволу для працевлаштування іноземців
Документи, необхідні для отримання дозволу на роботу іноземця
Платежі за дозвіл для працівника-іноземця
Відповідальність за працевлаштування іноземця без дозволу
Особливості оподаткування зарплати іноземця
Укладення трудового договору з резидентом, який має посвідку на проживання в іншій країні
Скорочений робочий день для працівника, якого звільняють
Надання матеріальної допомоги науково-педагогічному працівнику, який працює на 0,5 окладу
Визначення розміру щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам
Оплата лекцій викладачів у приватній гімназії
Довідку про інвалідність подано не з першого числа
Оподаткування внесків на добровільне страхування

Детальніше на сайті zpl.com.ua


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини