Безкоштовна електронна газета "Зарплата&Кадри"

Безкоштовна електронна газета "Зарплата&Кадри"

Корисні новини для кадровика та бухгалтера 4 рази на місяць, на вашу електронну пошту. Понад 50000 фахівців читають нас щовівторка.

  У зв’язку із запровадженням нового святкового дня — 25 грудня (Різдва Христового) — та скасуванням Дня міжнародної солідарності трудящих — 2 травня — змінилися норми тривалості робочого часу на 2018 рік. Детальніше про це читайте у статті «Зміни в нормі тривалості робочого часу на 2018 рік», яку надруковано в журналі
«Кадровик України», № 1/2018.

     Є категорії громадян, для яких законодавством встановлено певні соціальні або трудові гарантії, зокрема додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Які саме категорії громадян мають право на такі гарантії? Коли та як роботодавець повинен звітувати про виконання квоти з працевлаштування таких осіб? Чи передбачена відповідальність за невиконання квоти? Відповіді на ці запитання ви знайдете  в статті «Звітуємо про «квотні» категорії громадян», яку надруковано в журналі
«Заработная плата»,  1/2018.

     Вчасне подання кадрової звітності до органів державної статистики є прямим обов’язків працівників кадрової служби. Довідатися, як подавати кадрову звітність в електронному вигляді, що значно спростить звітування, оскільки здійснюється автоматично у зручний для відповідного підприємства час, ви можете зі статті «Подання статистичної звітності з праці в електронному вигляді», яка опублікована в газеті «Консультант Кадровика», №1 (157) /2018.

У чому відмінність переведення на іншу роботу від переміщення? Чи робиться запис у трудовій книжці працівника, якщо його переміщають на іншу роботу згідно з частиною другою ст.32 КЗпП?

  Частиною першою ст.32 КЗпП переведення працівника на іншу роботу без його згоди не допускається, крім випадків, передбачених ст.33 КЗпП. Водночас роботодавець має право в інтересах виробництва перемістити працівника на тому самому підприємстві на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій самій місцевості, доручати роботу на іншому механізмі або агрегаті в межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Переміщення не вважається переведенням і не вимагає згоди працівника (частина друга ст. 32 КЗпП).
   Іншими словами, у разі переміщення змінюється лише місце роботи (у межах тієї самої місцевості, тобто населеного пункту), але сам працівник продовжує виконувати обов’язки, обумовлені його трудовим договором. Наприклад, електромонтер з ремонту електроустаткування з відділу головного енергетика переміщається виконувати ті самі обов’язки в електромеханічному цеху, або продавець одного з магазинів торгової мережі переміщається працювати в іншому магазині цієї мережі, який знаходиться в іншому районі того самого населеного пункту.
   У випадку переміщення роботодавець не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я.
   Переміщення, так само, як і переведення, оформляється наказом, в якому вказують прізвище, ім’я, по батькові працівника, його професію (посаду) і місце роботи (цех, ділянка, підрозділ), куди переміщається працівник, дату, з якої здійснюється переміщення.
   Згідно з частиною другою ст.114 КЗпП якщо в результаті переміщення працівника зменшується заробіток з незалежних від нього причин, проводиться доплата до попереднього середнього заробітку протягом двох місяців з дня переміщення. Цей момент також необхідно обумовити в наказі про переміщення. Працівник ознайомлюється з наказом під підпис.
   Слід окремо зауважити, що переміщення працівника, при якому зменшується заробіток, на думку фахівців, можливе лише за згоди працівника, оскільки розмір оплати праці є істотною умовою праці.
Запис про переміщення працівника на інше робоче місце в трудову книжку не вноситься, оскільки це не передбачено Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.1993 р.
№ 58.
   Таким чином, переведення на іншу роботу означає зміну трудової функції працівника і допускається лише за його згодою, а переміщення означає виконання тієї самої трудової функції, але на іншому робочому місці, і допускається без згоди працівника.

Для отримання газети потрібно пройти лише РЕЄСТРАЦІЮ



Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини