Дотримуйтеся правил під час розірвання трудового договору за ініціативою працівника в разі порушення власником законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору

Дотримуйтеся правил під час розірвання трудового договору за ініціативою працівника в разі порушення власником законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору

Відповідно до частини третьої ст.38 КЗпП працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору.

   З цих підстав можливе розірвання як безстрокового трудового договору, так і строкового.
   У разі звільнення за частиною третьою ст.38 КЗпП працівник може вимагати розірвання трудового договору в строки, вказані в заяві, не дотримуючись двотижневого строку попередження. 
   У заяві працівник має вказати, що саме порушує роботодавець. Наприклад, роботодавець не забезпечує безпечних умов праці; несвоєчасно або в неповному розмірі виплатив заробітну плату; незаконно здійснив переведення на іншу посаду; не надав відпустку, не дотримувався графіка відпусток, несвоєчасно виплатив відпускні тощо.
   Роботодавець може не звільняти працівника за частиною третьою ст.38 КЗпП, якщо він упевнений у відсутності порушень зі свого боку. Тоді працівник має право відстоювати свою позицію в суді, надавши відповідні докази.
   Якщо ж роботодавець все-таки погоджується звільнити працівника згідно із вказаною номрою КЗпП, крім обов’язкових виплат при звільненні (заробітної плати, грошової компенсації за невикористану відпустку) також виплачується вихідна допомога в розмірі не менше тримісячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП).
   Видається наказ про звільнення працівника за частиною третьою ст.38 КЗпП, на підставі якого вноситься запис до трудової книжки: «Звільнено за власним бажанням у зв’язку з порушенням роботодавцем законодавства про працю, ч. 3 ст. 38 КЗпП».

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI