Від теми підтримки до тем поваги, єдності, роздратованості та цілісності – за підсумками діалогу-верзусу від 7 жовтня 2019

Від теми підтримки до тем поваги, єдності, роздратованості та цілісності – за підсумками діалогу-верзусу від 7 жовтня 2019

Восени 2019 року тема родинних стосунків стала провідною темою сезону. Почали з того, щоб поставити питання про суть підтримки в колі родини як однієї з больових точок, якими полюбляють спекулювати рідні.

Індивідуальними запитами на темою «Підтримка: страждати разом vs знайти спосіб щасливого буття?», за якою відбувся верзус 7 жовтня 2019 року, були:

  • Чи є підтримкою спільне страждання або треба шукати вихід, і як його шукати? Робиш пропозиції понад десяток років, а їх не сприймають.
  • Як розмовляти з курцем, який і після шунтування на серці палить?

Обговорення сприйняття внутрішньої природи щастя, а також аналіз установок про бажання ощасливити, ознаки страждання та природу підтримки виявили, що оперуємо насадженими кимось кліше, а щасливішими від того не почуваємося і потреба в підтримці лише загострюється, а тому варто повністю переробити сценарій, включивши в нього найнесподіваніше.

Несподіваними для верзуківців цього разу стали наступні власні інсайти:

  1. Підтримка і допомога – різні речі.
  2. Ігнорував запити на підтримку, включався лише на допомогу.
  3. Виявилось, що критика не є підтримкою.
  4. Буває, що страждають поруч, але не разом.
  5. Підтримку треба вміти приймати.
  6. Не замислювалася над тим, що нав’язування знецінює добрі наміри.
  7. Якщо на тобі виміщують страждання, то воно не спільне.
  8. У дійсного запиту та підтримку та маніпуляції мотиви різні – позбавитися від болю або підкреслити свою значущість, зміцнити співзалежність.
  9. Запит на підтримку – констатація безсилля, самознецінення, розхитаний стан.
  10. Плутала раніше жалість до себе та самознецінення. Жалісники дратують, тому відмовляла в підтримці тим, хто її дійсно потребує.

Оскільки за попередні п’ять років діалогів-верзусів за напрямком «саморозвиток» постійно виринала тема родинних стосунків - як «Вимогливість до себе VS до інших», «Батьківські амбіції VS потреби дитини», «Батьківство VS Дитинство», - зрозуміло, що тема є невичерпною.

Дати та теми наступних верзусів, а також деякі деталі про формат, шукайте тут https://www.trn.ua/trainings/75698/


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини