Журнал «Заработная плата» №1, січень 2017

Журнал «Заработная плата» №1, січень 2017

Журнал «Заработная плата» — професійне видання для бухгалтерів-практиків, економістів й інших фахівців із заробітної плати. Завжди актуальна та необхідна інформація для фахівців підприємств усіх форм власності.

Кожного року в першому номері журналу читачі хочуть прочитати про нововведення. Але кожного року всі ці нововведення приймають і оприлюднюють в кінці року після того, як ми вже здаємо номер L. Та цього року ми ризикнули та про найважливіше нововведення —  нову мінімальну зарплату — ризикнули написати статтю на основі проекту закону. Як ці зміни вплинули не тільки на мінімальну зарплату, а й на оплату праці в цілому, про практичні підходи до їх реалізації - в статті «Заробітна плата по-новому: нормативна готовність». У статті проаналізовано, що змінилося у визначенні терміну «мінімальна зарплата», який мінімальний оклад можна встановити працівникам, як проводити доплату до мінімальної зарплати.

Далі продовжуємо знайомити читачів з системами оплати праці. І з огляду на нововведення, питання: які бувають системи оплати праці, які між ними різниці, як їх запровадити і т.д. будуть ще актуальнішими. В цьому номері стаття «Відрядна система оплата праці: порядок застосування». Системи відрядної оплати праці мають свої особливості щодо принципів встановлення розцінок. У статті - систематизована розробка цих питань в основному для підприємств, які не мають відомчої методологічної опіки

Ні для кого не секрет, що для того, щоб зекономити на зарплаті працівників у зв’язку з її підвищенням, багато підприємств вдаватимуться до звільнення працівників. А позбутися в першу чергу хочуть кого? Того, в кого є ризики «рахуватися» на роботі, але не виходити на роботу на законних підставах. Це так звані захищені категорії працівників. Захищеними категоріями працівників на підприємстві зазвичай вважають жінок. Як правило, вони мають різний статус, але це не обмежує їхніх прав щодо заборони на звільнення. Проте вона поширюється й на чоловіків, але у виняткових випадках. Про ці та інші нюанси звільнення йдеться в статті «Захищені категорії працівни­ків: правила звільнення».

Починаючи зі звіту за січень 2017 р. за новою формою подаватиметься «Звіт із праці» за ф. № 1-ПВ (місячна). Про зміни в порядку звітування в цілому ми вже розповідали в попередньому номері. У статті «Звіт з праці за ф. № 1-ПВ (місячна): звітуємо по-новому» розглянуто особливості заповнення місячного звіту.

В доповнення до статті доречними будуть відповіді спеціалістів Держстату в рубриці «Официальное мнение» на запитання:

Виключення підприємства з кола респондентів, що подають «Звіт з праці»

Подання статзвітів респондентами Донецької та Луганської областей

До традиційної статті «Індексація грошових доходів», з якої читачі дізнаються готові рішення для індексації зарплати працівників з грудень 2016 р і у січні 2017 р., цього разу в «доповнення» буде стаття «Індексація аліментів». Кабінетом Міністрів України внесено зміни до Порядку про­ведення індексації грошових доходів населення щодо індек­сації аліментів, призначених судом у твердій грошовій сумі. На ці зміни всі чекали ще з червня 2016 року.

З приходом холодної пори року в Україні зазвичай різко зростає рівень захворюваності населення на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), що негативно впливає на роботу підприємств, а іноді й буквально паралізує її. Щоб запобігти можливому форс-мажору, роботодавці вдаються до профілактичних заходів, зокрема вакцинації працівників. Як документально оформити цю процедуру та відобразити в обліку, розглянуто у статті «Вакцинація працівників від грипу: документальне оформлення та облік»

Донедавна резервом відпусток цікавилися мало, вважали зайвим і нікому не потрібним. Однак у зв’язку зі змінами, пов’язаними з обліком витрат, інтерес до нього значно зріс, відповідно, збільшилася й кількість запитань. Весь минулий рік нас «тероризували» запитаннями про нього, хоча написали ми все, що тільки можна. То ж у статті «Резерв відпусток: створення, використання, інвентаризація» ми знову повертаємося до цього питання, яке вже стає традиційним. У статті розглянуто основні моменти, що стосуються створення, використання та інвентаризації резерву відпусток

Усі читачі, напевно, помітили, що під час перевірок оплати листків непрацездатності ревізори стали прискіпливішими в питаннях правильності їх заповнення та правомірності видачі. Хоча не можна стверджувати, що раніше цим питанням ревізори приділяли менше уваги. А від правильності заповнення та правомірності видачі листків непрацездатності сума допо­моги залежить не менше ніж від середньої зарплати. Тому в статті «Листок непрацездатності: окремі аспекти оплати» розглянуто кілька практичних ситуацій щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відомо, що такого поняття, як «допомога по догляду за ди­тиною до досягнення нею трирічного віку», вже немає. Але є допомога в розмірі 130 грн, що виплачується деяким кате­горіям жінок, які народили дітей, виплата якої припиняється в разі працевлаштування жінки, в т. ч. на умовах неповно­го робочого часу. Але чи тільки в разі працевлаштування? А якщо жінка отримує доходи не працюючи? Саме про таку ситуацію йдеться в статті Медстрахування та допомога по догляду за дитиною

У статті «Довідки для призначення пенсії» розглянуто питання щодо порядку та підстав видачі довідки про заробітну плату для обчислення пенсії за період до запровадження персоніфікованого обліку, та які виплати включати в цю довідку.

І традиційні відповіді на запитання прямої лінії:

Працівник надав не всі документи про встановлення інвалідності

Оплата за неналежно оформленим листком непрацездатності

Порядок оголошення догани

Надання двох відпусток без збереження зарплати поспіль

Оподаткування суми компенсації за використання автомобіля

Сплата ЄСВ іноземним представництвом

Путівка та фонд оплати праці

Вагітність та випробувальний строк

Зарахування до стажу часу перебування на обліку в центрі зайнятості

Щорічна відпустка за «робочий» чи «календарний рік»

Витрати на відрядження та обмеження сум

Підтвердження призову та проходження служби

Відповіді на запитання, які надходили під час заключного річного вебінару, розглянуто у статті «Новорічний підсумковий вебінар». Під час його проведення було підбито підсумки 2016 р. та розглянуто актуальні новини за останній місяць минулого року.

В кінці номера наведено перелік матеріалів — статей і відповідей на запитання — які були опубліковані у журналі протягом 2016 року. Добірка буде цікава насамперед для тих, передплатників, які нас не передплачували: можливо вони знайдуть для себе якісь статті, які їх зацікавлять і захочуть придбати старі номери.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини