Електронний реєстр трудових договорів: плани щодо створення

Електронний реєстр трудових договорів: плани щодо створення

Вже близько двох тижнів представники Міністерства соціальної політики України активно обговорюють свої плани щодо запровадження абсолютно нової для України норми — обов’язкової електронної реєстрації всіх трудових договорів.

Без внесення інформації про новоприйнятого працівника в спеціальний реєстр трудовий договір вважатиметься неукладеним — така норма гарантуватиме отримання всіх соціальних гарантій усіма працівниками.

«Роботодавець буде зобов’язаний вносити інформацію про працівника в спеціальний реєстр. Це буде живий реєстр працюючих людей. Крім того, трудовий договір вважатиметься не укладеним, якщо він не зареєстрований електронно. Адже чимало людей потерпають від того, що працюють, але не мають при цьому соціальних гарантій, бо ніде офіційно не зареєстровані. Таким чином, якщо нам вдасться ввести електронну реєстрацію трудових договорів, то ми не лише посилимо контроль, а й відповідальність перед працюючими людьми», — зазначив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Такий реєстр планується об’єднати із системою персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України, що дозволить відслідковувати процес виплат зарплат і сплати страхових внесків, а також кількість працевлаштованих осіб. Після припинення трудових договорів вони архівуватимуться.

Отже, цей так званий «живий реєстр» має стати важливим інструментом для захисту трудових прав людей та боротьби з тіньовою зайнятістю.

                                                                            Джерело: газета «Консультант Кадровика»


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI