Профілактичні заходи під час роботи у спекотні дні

Профілактичні заходи під час роботи у спекотні дні

Останніми днями в Україні температура повітря сягає понад + 30 ºС у затінку.

Державна служба України з питань праці нагадала, що за таких умов роботодавцям необхідно вжити належні профілактичні заходи й організувати оптимальний режим праці та відпочинку, аби не допустити перегріву своїх працівників, а також відкоригувати час їхньої роботи у спекотні дні.

Державними санітарними нормами «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень (ДСН 3.3.6.042-99)», затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 1 грудня 1999 р. № 42, регламентовано норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування.

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості. Проте, верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС. Робота при температурі повітря більше +37 ºС відноситься до небезпечних (екстремальних) й за такої температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Засоби та заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і влаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, влаштування систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту.

Так, для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

Будівельним організаціям в умовах підвищеної температури повітря необхідно змістити графік робочого часу, обмежити роботу працівників, які виконують кладку зовнішніх стін, у піковий час, збільшити технологічні перерви будівельним бригадам. Слід розробити і належний графік роботи: по 30 хвилин працівники працюють, 30 хвилин — відпочивають.

Підприємствам водопровідно-каналізаційного та сільського господарства в умовах підвищеної температури навколишнього середовища слід звернути особливу увагу та посилити контроль щодо виконання газонебезпечних робіт і робіт у замкнених просторах (люках, лазах, відстійниках тощо), а також робіт у кабінах машин і механізмів, не обладнаних кондиціонерами.

Джерело: «Консультант Кадровика»


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI