Працівник працює за підсумованим обліком робочого часу на 0,25 окладу

Працівник працює за підсумованим обліком робочого часу на 0,25 окладу

Чи покладається на роботодавця чи працівника відповідальність, якщо останній не допрацював своєї норми, встановленої за обліковий період?

Як роз’яснює Інспекція з праці, невиконання встановленої норми тривалості робочого часу, незалежно від причин, пропорційно зменшує розмір оплати праці. За наявності провини роботодавця в цьому не виключається висування працівником вимоги до роботодавця про оплату недопрацьованого часу відповідно до правил простою або у вищому розмірі.
Час простою не з вини працівника за підсумованого обліку робочого часу оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду/окладу (ст. 113 КЗпП) і є мінімальною державною гарантією (з урахуванням частини другої ст. 12 Закону про оплату праці).
Оформлюється та оплачується невідпрацьований час працівником як простій у кінці облікового періоду та за наявності такої норми, зазначеної в колдоговорі.
Отже, відповідальності згідно з чинним законодавством не передбачено, лише покарання «гривнею». Тобто якщо працівник не відпрацював норми робочого часу, він отримує оплату за фактично відпрацьований час, а якщо роботодавець не забезпечив його роботою, він оплачує простій працівнику.

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI