Працівниця йде у «декретну» відпустку з 09.10.2017 р. Її посадовий оклад становить 3700,00 грн. Відповідно до наказу по підприємству вона працює неповний робочий тиждень

Працівниця йде у «декретну» відпустку з 09.10.2017 р. Її посадовий оклад становить 3700,00 грн. Відповідно до наказу по підприємству вона працює неповний робочий тиждень

Чи потрібно під час розрахунку допомоги по вагітності та пологах робити «дотяжку» до мінімальної зарплати?

Відповідно до нової редакції частини другої ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р.
№ 1105-ХІV (далі — Закон № 1105), яка набрала чинності з 11.10.2017 р., сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.
До внесення змін нею було визначено, що сума допомоги не може бути меншою, ніж розмір мінімальної зарплати, установленої на час настання страхового випадку. Щодо того, як цю норму застосовувати на практиці, у Міністерства соціальної політики України та Фонду соціального страхування (ФСС) були протилежні думки: Місоцполітики вважало, що в розрізі місяців слід проводити доплату суми допомоги до рівня мінімальної зарплати, а ФСС був проти, аргументуючи свою позицію тим, що ні нормами Закону № 1105, ні нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, не визначено порядку обчислення суми доплати до розміру мінімальної зарплати в разі, якщо в розрахунку на місяць нарахована сума допомоги менше розміру мінімальної зарплати.
Відповідно до роз’яснень ФСС (див. лист від 01.09.2017 р. № 5.1-27-241), сума допомоги по вагітності та пологах має розраховуватися так:

  • обчислюється середньоденна зарплата виходячи з фактичних виплат;
  • розраховується середньоденна зарплата із розміру мінімальної заробітної плати, установленого в місяці настання страхового випадку (мінімальна зарплата, поділена на 30,44);
  • порівнюється фактична середньоденна зарплата із середньоденною заробітною платою, обчисленою з мінімальної;
  • якщо середньоденна зарплата, обчислена з мінімальної, перевищує середньоденну заробітну плату, обчислену виходячи з фактичних виплат, подальший розрахунок допомоги по вагітності та пологах здійснюється, виходячи із середньоденної зарплати, обчисленої з мінімальної.

Або ж розраховуємо суму допомоги з фактичної зарплати (суму фактичної середньоденної зарплати множимо на 126 к. дн.) та суму допомоги з мінімальної зарплати (105,12 грн × 126 к. дн.). Якщо сума допомоги з фактичної зарплати буде меншою, то різницю необхідно доплатити.

Джерело: Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI