Щодо оплати за довідкою з лікувального закладу

Щодо оплати за довідкою з лікувального закладу

В окремих випадках , визначених п. 2. 17 – 2.19

Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), тимчасова непрацездатність працівника засвідчується не листком непрацездатності, а довідкою довільної форми. Зазвичай це пов’язано не з гострою формою якоїсь хвороби, а з обстеженням працівника, зокрема, з приводу встановлення причинного зв’язку захворювання з умовами праці, за направленням військових комісаріатів, слідчих органів, прокуратури та суду, в разі діагностичного обстеження за відсутності ознак тимчасової непрацездатності та ін.
   Так само, як і листок непрацездатності, видана медичним закладом довідка є підставою для звільнення працівника від виконання своїх посадових обов’язків на час, зазначений у ній. Однак цей документ не може слугувати підставою для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності, оскільки її нараховують та виплачують тільки за листком непрацездатності. Для працівника за основним місцем роботи — це оригінал, а для сумісника — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи (частина перша ст.31 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09. 1999 р. № 1105-XIV).
   Відповідно, в разі тимчасової непрацездатності працівника в табелі обліку використання робочого часу проставляються такі позначки:

  • «ТН» – оплачувана тимчасова непрацездатність — якщо працівник підтверджує її листком непрацездатності;
  • «НН» – неоплачувана тимчасова непрацездатність — якщо працівник надає довідку з лікувального закладу.

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI