Перспективи в моїй роботі залежать тільки від моїх мрій

Перспективи в моїй роботі залежать тільки від моїх мрій

З Тарасом Сабовим, сімейним лікарем, який веде приватну практику у Борисполі, ми познайомились на одному з бізнес-тренінгів. З’ясувалось, що навчання в УАБМ, півтори роки тому, допомогло йому у прийнятті рішення про відкриття приватної практики!

Ми попрохали лікаря Сабова розповісти про те, як змінилось його життя з переходом до власного медичного бізнесу.
Сподіваємось, що його історія допоможе зробити крок назустріч бізнесу іншім лікарям, які мріють про зміни, але поки що сумніваються у власних силах.

Чому Ви вирішили займатися приватною практикою?

Протягом своєї професійної діяльності, я завжди поєднував роботу в державних закладах охорони здоров’я та в приватних клініках.

Кілька років тому звільнився з державної установи і працював в приватному медичному центрі на посаді головного лікаря. Крім того продовжував вести прийом пацієнтів, як сімейний лікар. Лікувати людей і бачити позитивні результати своєї роботи завжди було для мене найвищим задоволенням. Одне лише гнітило – часті розбіжності в поглядах на лікувальний процес з власниками клінік. Неодноразово спадало на думку змінити місце роботи. Втім, я розумів, всі медичні установи працюють за певним шаблоном і зламати його, нажаль, неможливо.

Одного дня, випадково натрапив в інтернет мережі на сайт УАБМ. Цей навчальний заклад пропонував лікарям відвідати тренінг «5 кроків до приватної медичної практики». Я вирішив завітати на цей захід. Коли записувався на тренінг, ще не було чіткого рішення про відкриття своєї власної справи. Проте після відвідування тренінгу зрозумів, що нічого неможливого немає. До речі, «5 кроків до приватної медичної практики» провели чудові жінки і знавці своє справи – юристи ПП «Медконсалтинг». Саме завдяки їх доступній та емоційній манері подачі матеріалу, у мене виникла впевненість в своїх силах. Остаточне рішення про відкриття власної справи я прийняв після чергових змін на роботі, коли зрозумів, що більше не зможу працювати в такому форматі.

Чого Ви боялися найбільше у процесі побудови приватного бізнесу?

Звичайно, було багато побоювань. Майже всі юридичні і технічні аспекти відкриття приватного медичного центру були для мене новими. Остаточна впевненість у своїх силах прийшла після відвідування тренінгу УАБМ на тему «Продаж медичних послуг» з чудовим тренером Людмилою Мельник. Основний меседж тренінгу полягав у тому, що основа будь-якого бізнесу – це база клієнтів (пацієнтів). Це надавало снаги і натхнення. Адже, на той момент я працював у своєму рідному місті вже понад 10 років, і мав багато прихильних пацієнтів. Крім того у мене була команда однодумців, які допомагають мені будувати бізнес і до тепер. Більше всього хвилювань було через юридичні аспекти, але з цим блискуче справилися юристи, які допомогли у всіх ключових питаннях здобування ліцензії.

Які основні етапи Ви пройшли в оформленні бізнесу? З якими основними труднощами стикалися?

Для того, щоб відкрити власну справу, потрібно спочатку отримати ліцензію. Це довготривалий і фінансово виснажливий процес. Потрібно зареєструватися як ФОП, або як юридична компанія (наприклад, ТОВ); знайти відповідне приміщення для впровадження медичної практики; підготовити його до експлуатації, згідно з вимогами МОЗ; укласти договори з комунальними службами, пожежною безпекою; отримати акт санітарно-епідемічного обстеження об’єкта (станом на 2018 рік МОЗ спростив ліцензійні умови і відмінив акт сан-епід. обстеження); придбати, або взяти в оренду певне медичне обладнання (наприклад, апарат УЗД, ЕКГ, тощо); найняти на роботу фахівців, відповідних спеціальностей (медичних сестер, сімейних лікарів, фахівців вузького профілю, тощо, в залежності від профілю медичного центру). У мене на все це пішло 4 місяці і немало фінансових ресурсів. Довелось брати кредит. Потім я підготував необхідну юридичну документацію – відомості МТБ суб’єкту господарювання і відправив їх до відділу ліцензування МОЗ. Після того довелося чекати місяць про рішення комісії. На щастя, у моєму випадку воно було позитивним. І я отримав ліцензію на провадження медичної практики. На сьогодні, я оформлений як ФОП 2-ї групи, маю 4-х найманих працівників. Найтяжчим моментом є те, що, згідно із законодавством, займатися практикою можна тільки після оформлення ліцензії, а от починати платити податки потрібно вже з першого дня оформлення, як ФОП. В моєму випадку 5 місяців, я працював у «мінус», лише сплачуючи комунальні послуги, оренду і таке ін., не маючи права заробляти. Але це вже в минулому.

Ще одним аспектом роботи підприємця, які особисто для мене були новинкою, – це бухгалтерія, її ми теж довірили окремій бухгалтерській фірмі.

Які основні відмінності «найманого працівника» від власника бізнесу?

Працюючи на себе, відчуваєш значно інший рівень відповідальності, ніж найманий працівник. Такі поняття, як відпустка, лікарняний – є дуже примарними. Також відповідальність велика за колектив – всі повинні працювати заради загальної мети. Незалежно від сезону, відпусток, прибутків – щомісяця потрібно виплачувати оренду, податки, зарплатню, комунальні послуги, кредити. Ціна помилки є вищою, ніж у найманого працівника. Звичайно, всі спеціалісти повинні працювати якісно – клієнти повинні бути задоволені професіоналізмом спеціалістів і сервісом – але це повинно бути на будь-якій роботі. 

Які «плюси» приватної медичної практики? Що Ви отримали в результаті?

Найбільшим бонусом є те, що ти можеш сам планувати свій час, роботу, організацію – обмежень ніяких, все залежить від Вашої працездатності і фантазії. Працюючи на себе, у Вас є один-єдиний начальник – це клієнти. Якщо клієнт задоволений, значить, все чудово.

Працюючи вже кілька місяців на себе, навіть думки не було повернутись до статусу найманого працівника, я ні хвилини не пошкодував про зроблене.

Що стосується фінансової сторони, на сьогоднішній день мій прибуток не сильно відрізняється від роботи в статусі найманого працівника, – даються взнаки кредити, але задоволення від роботи отримаю незрівнянно більше, і значно з більшою радістю щодня йду на роботу. І знаю, що перспективи в моїй роботі залежать тільки від моїх мрій.

Що б Ви побажали нашим лікарям, які сьогодні вагаються в прийнятті рішення про відкриття власного медичного бізнесу?

Колегам, які на даний момент вагаються в прийнятті рішення, чи варто – однозначно рекомендую починати. Якщо Ви працюєте не один рік, впевнені у своїх силах, як спеціаліста – у Вас обов’язково все вийде. Проходьте базові тренінги від УАБМ – і вперед!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Маркетинг, реклама, PR Медицина, фармацевтика