Кандидатська дисертація: як написати

Кандидатська дисертація: як написати

Будь-яка дисертація починається із визначення ідеї, яку потрібно буде викласти на двохстах сторінках. Це досить складний розумовий процес, який вимагає чіткого усвідомлення кінцевої мети та цілей, яких потрібно досягнути.

Найбільш складно, коли ці ціли відчуваються, однак шляхів підійти до них – не видно. Саме для цього кожна ціль потребує синтезу, розбивки на дрібні завдання, які потрібно виконувати та складати в єдине ціле. В кінцевому результаті це дозволить підійти до формування новизни дослідження. Якщо із новизною ніяк не складається, можна замовити дисертацію та отримати досвідченого помічника, який допоможе вам в отриманні вченого звання.

Важливе значення у написанні дисертації відіграє науковий керівник.

Поступаючи до аспірантури, тема дослідження повинна бути затвердженою. Окрім цього, аспірант отримує можливість спілкуватися із кандидатом наук або доктором, який допоможе впорядкувати ідеї у цілісний план. Цей куратор процесу допомагатиме розібратися зі складними питаннями та допоможе зробити самі складні три справи:

  1. оформити дисертацію у відповідності до вимог Міністерства освіти;
  2. визначити актуальність та новизну проблематики та підтримати вас у правильності обраного напряму досліджень;
  3. допомогти подати інформацію таким чином, щоб вона була доступною для всіх науковців.


Простота та зрозумілість

Для людини, що має вчене звання, ваша дисертація повинна бути зрозумілою від початку і до кінця. Будь-яка сторінка, на якій зупиниться погляд науковця повинна бути викладеною в доступній для розуміння формі. Багато уваги приділіть саме подачі матеріалу, оскільки від цього буде залежати, чи буде сприйматися новизна ваших досліджень. Придумали щось нове – намалюйте схему, яка дозволить візуально підготуватися до текстового опису.

Графіки виконання робіт

Часто предмет дослідження пересікається із дослідженнями наукового керівника, і він добре розумітиме, чи в правильному напрямку ви рухаєтеся в процесі дослідження. Науковий керівник вимагає дотримуватися графіку написання дисертаціїтазадає науковий план, який сам і підписує. Всього на написання дисертації дається 2 роки, однак навчання в аспірантурі триває 4 роки. Перші 2 роки витрачаються на отримання нових знань зі спеціальності.


Для того, щоб почати написання дисертації, потрібно дотримуватися чіткого плану.

Вивчіть теорію

Необхідно витратити декілька тижнів на те, щоб зібрати всю можливу інформацію з вашої теми. Посортуйте її по папках на власному ПК у відповідності до складеного плану та складіть базу того, що вам потрібно опрацювати. Список використаної літератури повинен складати не менше 200 одиниць, при цьому реально опрацювати та потримати в руках потрібно не менше 100.

Складіть графік роботи

Строго дотримуйтесь графіку роботи із вивчення теорії. Сприймайте цей графік написання дисертації, як додаткові заняття або курси, які ви зобов'язані відвідувати. Відповідальний підхід до справи дозволить вам швидше та спокійніше підготувати дисертацію до захисту. Опрацювання теорії не є творчою роботою, вона більш рутинна і потребує просто значних затрат часу для того, щоб ознайомитися із кожною працею науковців, які до цього досліджували схожі теми. Вивчайте інші праці даних науковців, оскільки надалі вам знадобиться інформація про всіх авторів, які досліджували дану тему.

Робіть висновки та нотатки

Обов'язково власні висновки та результати прочитаного занотовуйте. Якщо інформації достатньо для того, щоб написати наукову статтю - напишіть її в чорновому варіанті. Надалі ці статті можна відредагувати та подати на публікацію в наукових журналах за темою дослідження (а потрібно таких статей 5). Дрібні висновки, які не можна описати більше,ніжна 2 сторінки, також варто збирати та формувати з них окремі документи, оскільки їх можна подавати у вигляді тез доповідей на наукові конференції. Ви повинні звітуватися на кафедрі про виконані публікації за весь період часу. Заплануйте в рік видавати не менше 3-х публікацій, усі ці публікації надалі стануть частиною дисертації і можуть складати близько 70% наукового дослідження.

Творіть

Після вивчення теорії та проходження курсу навчання, що складається із близько десяти предметів за спеціальністю, аспірант отримує достатньо інформації для того, щоб отримані знання адаптувати до теми дослідження. На цій стадії навчання доцільно починати формувати новизну дослідження. Новизною є вивчення закономірностей та їх адаптації до нових умов. В економіці новизна відображається складанням нових формул залежностей між показниками; в гуманітарних науках - розробкою нових підходів до дослідження; в технічних - розробкою нового обладнання чи деталей.

Головне завдання, яке ви повинні вирішити на цьому етапі – зрозуміти, чи потрібним є дослідження на практиці. Результати вашого дослідження повинні бути апробованими, а тому слід також завчасно подбати про заклади, в яких буде проходити апробація.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити
Ігор,22.02.2023, 20:06
Рекомендую почитати

Залишити коментар

Інші статті в категорії Культура, творчість Саморозвиток