Вимоги до сучасного фахівця є не лише суворими, а й дуже комплексними

Вимоги до сучасного фахівця є не лише суворими, а й дуже комплексними

Глобальні зміни та нові технології висувають нові вимоги до фінансових фахівців. Як при цьому відчувати себе конкурентоспроможним, розповідає Наталія Вовчук, офіційний представник Привілейованого Інституту Управлінських Бухгалтерів CIMA в Україні.

Як можна охарактеризувати сучасну фінансову функцію?

Фінансова функція у процесі розвитку вийшла за межі бухгалтерії, і тепер працює на розширення стратегічного фінансового мислення та застосування нових аналітичних підходів. Функція трансформувалася таким чином, що управлінський облік у бізнесі дає змогу створювати вартість, а не лише обслуговувати систему ухвалення рішень.

Успішна фінансова стратегія враховує створення вартості в короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі та обов’язково бере до уваги не фінансові показники. Це все втілилось у таких змінах ведення фінансів, як:

  • використання найновіших технологій для вивільнення повного потенціалу фінансової функції;
  • розширення повноважень фінансової функції з метою охопити якнайширший спектр управлінської інформації, що породжує нові ідеї та бізнес-рішення;
  • забезпечення фінансових фахівців новими компетенціями та навичками, щоб допомогти їхнім організаціям створювати вартість. 

Що визначного сталося у сфері управлінського обліку останнім часом? Як це вплинуло на ведення міжнародного бізнесу?

У 2014 році дві найвпливовіші у сфері фінансових кваліфікацій світові організації СІМА та AICPA розробили перші в історії Глобальні принципи управлінського обліку (далі — Принципи). Зараз цей документ має рекомендаційний характер, утім, існують плани зробити його обов’язковим.

До речі, у 2016 році Принципи було опубліковано і українською мовою.

У цьому документі детально викладено перший універсальний перелік Глобальних принципів управлінського обліку, якими мають керуватись практики управлінського обліку. Документ є результатом дослідження, що проводилося у 20 країнах на п’ятьох континентах. Участь державних і приватних організацій надала Принципам універсального характеру.

Мета Принципів — допомогти організаціям досягти успіху. Сам по собі управлінський облік не спроможний вирішити весь спектр проблем, з якими стикаються організації. Утім, він пропонує підхід до організаційного управління, що сприяє розробці та реалізації стратегії.

Усі компанії прагнуть бути стабільно успішними. Для цього вони повинні запроваджувати ефективну функцію управлінського обліку, який є поєднанням роботи компетентних кадрів, прозорих принципів, належного управління ефективністю і надійної практики — того, що робить функцію управлінського обліку ефективною. 

Яким Ви бачите професіонала у сфері фінансів ? Чи є можливість здобути фінансову кваліфікацію в Україні, і чи буде вона еквівалентом закордонної освіти?

Швидкість інноваційних впроваджень в економіці створює значний тиск на систему освіти для фінансистів. Вимоги до сучасного фахівця у цій сфері є не лише суворими, а й дуже комплексними.

Фахові фінансисти повинні розуміти, як працює бізнес, яким є механізм управління ним, як люди працюють разом, як формулюється стратегія, а також як забезпечити стійкий розвиток бізнесу.

Сучасні вимоги до професійних фінансистів  розробили дві глобальні професійні організації: Американський інститут сертифікованих бухгалтерів (АІСРА) та Привілейований інститут управлінських бухгалтерів (СІМА, Великобританія). Ці організації є лідерами серед професійних організацій для фінансистів, разом вони налічують понад 600 000 членів і студентів зі 177 країн світу. .

СІМА-модель компетенцій фахівців з управлінського обліку має чотири сфери: спеціалізовані навички (навички фінансового обліку та фінансового управління), ділові навички (визначаються в контексті бізнесу), лідерство (необхідно бути лідером в організації), навички роботи з людьми (щоб впливати на людей). Всі навички-компетентності мають ґрунтуватися на єдиній основі — етика, чесність і професіоналізм.

В Україні доступне очне та дистанційне навчання за програмами СІМА.

Навчальний центр АТС-Україна надає повну кваліфікацію СІМА (https://morgan-atc.com/cima/).

12 ВУЗів України акредитувало свої бакалаврські та магістерські програми за спеціальністю «Облік та оподаткування»  на відповідність до екзаменаційних вимог СІМА  - тобто покращили навчальні плани та матеріали.

Лідером серед Університетів, які запроваджують навчання СІМА, є КНЕУ ім. В. Гетьмана «Сертифікат СІМА в Бізнес-Бухгалтерії» Certificate in Business Accounting — СІМА Cert BA (https://cima.kneu.edu.ua/)

Згідно з партнерською угодою між СІМА та КНЕУ передбачено спеціальні умови для студентів КНЕУ. Ще навчаючись у КНЕУ у бакалавраті, можна одночасно зареєструватись в СІМА та здати лише один комп’ютерний тест ВА2 англійською мовою.

Для отримання міжнародного СІМА Диплому з управлінського обліку випускники бакалаврату та магістратури повинні будуть здати лише один іспит – кейс-стаді операційного рівня (ситуаційну задачу).

Це значно акселерує кар’єрний розвиток випускників, підсилює конкурентні переваги на ринку праці. Молоді фахівці володітимуть знаннями та навичками найкращих світових стандартів, які цінують вітчизняні та міжнародні бізнеси. А це понад 200 компаній в Україні та глобально.

Здавати іспити можна в авторизованих центрах в форматі комп'ютерного тестування у багатьох регіональних центрах України: Києві, Харкові, Дніпрі та інш.

Довідково

Структура кваліфікації

Повна кваліфікація CIMA англійською мовою складається з чотирьох рівнів і включає загалом 9 іспитів у формі тестів та 3 кейс-стаді.

Після проходження кожного рівня, кожний з яких складається зазвичай з кількох модулів, студент отримує відповідний диплом і за бажанням може призупинити або відновити навчання.

Кожний з дипломів, наведених далі, визнається як самостійна кваліфікація.

CIMA CERTIFICATE in Business Accounting.

Сертифікаційний рівень, який передбачає іспити у формі тестів:

BA1 Fundamentals of Business Economics (Основи бізнес-економіки);

ВА2 Fundamentals of Management Accounting (Основи управлінського обліку);

ВА3 Fundamentals of Financial Accounting (Основи фінансового обліку);

ВА4 Fundamentals of Ethics, Corporate Governance and Business Law (Основи етики, корпоративного управління і бізнес-права). 

Диплом “CIMA Diploma in Management Accounting” :

Операційний рівень, який включає іспити з 3 предметів + Case Study:

E1 – Management Finance in Digital World/Управління фінансами в цифровому середовищі

P1 – Management Accounting/Управлінський облік.

F1 – Financial reporting /Фінансова звітність

Диплом “CIMA Advanced Diploma in Management Accounting”.

Управлінський рівень, який включає іспити з 3 предметів + Case Study:

E2 – Project and relationship management/Проектний менеджмент і менеджмент взаємовідносин;

Р2 – Advanced management accounting/Вищий управлінський облік

F2 – Advanced financial reporting/Поглиблена фінансові звітність. 

Member of the Chartered Institute of Management Accountants.

Стратегічний рівень, який дозволяє отримати повне членство -статус ACMA (Associate Chartered Management Accountant) або FCMA (Fellow Chartered Management Accountant) залежно від досвіду роботи. Включає іспити з 3 предметів + Case Study:

E3 – Strategic management/Стратегічний менеджмент;

P3 – Risk management/Ризик-менеджмент;

F3 – Financial strategy/Стратегічне фінансове управління. 

Розвиваючи напрямок професійної підготовки фахівців на російській мові, CIMA запустила 2 програми : «Сертифікат СІМА з управління ефективністю бізнесу» та  «Диплом з управління бізнесом», які дають можливість подальшого професійного фахівцям, які не володіють англійською мовою. Сертифікайна програма демонструє свій успіх з 2010 року. Іспити за Дипломною програмою вперше відбулись у листопаді 2017 року.

Привілейований Інститут Управлінських Бухгалтерів (Великобританія) продовжує розбудовувати  партнерство з навчальними інституціями в Україні. Це не лише стимулює вітчизняних фінансових фахівців отримати знання від лідируючої професійної організації, але й сприятиме розвитку регіональних бізнесів. Адже, фінансовий та управлінський персонал отримує доступ до дистанційного навчання. СІМА експерти розробили он-лайн модулі для самостійної підготовки, що оптимізує витрати часу та коштів на навчання.

Ліцензію 2019 року на очне та дистанційне навчання за  програмою «Сертифікат СІМА з управління ефективністю бізнесу» російською мовою в Україні отримали 9 інституцій:

https://www.cimaglobal.com/Our-locations/Russia-and-CIS/CIMA-diploma-in-performance-management-in-Russian/Russian-tuition-providers/

Члени і студенти CIMA в Україні працюють на промислових і торговельних підприємствах, у державних установах і некомерційних організаціях. Загалом це більше 220 компаній ключових галузей економіки: сільськогосподарської та харчової, хіміко-фармацевтичної, електроенергетичної промисловості, будівництва, фінансів, державного сектору тощо.

Серед найбільших вітчизняних роботодавців студентів та членів СІМА: PwC Україна, SCM, British American Tobacco, Unilеver, Coca Cola, BDO Україна, Kyivstar, Volvo, Kraft Foods, Dupont, Cargill, Baker Tilly Україна, Danone, Raiffeisen Bank Aval, Nestle тощо.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Фінанси, кредит, банківська справа