СІМА: глобальні принципи управлінського обліку для агросектору України

Агросектор — один з найпривабливіших для іноземних інвесторів. Як іноземний капітал та міжнародне партнерство впливає на фінансовий і управлінський облік агрокомпанії? Якого досвіду бракує українським аграрним компаніям у роботі з інвесторами?

Ефективне прийняття рішень ніколи не було настільки важливим і, водночас, настільки складним. Конкуренція є неослабною, оскільки інновації та новатори щоденно порушують статус-кво. Ситуацію ускладнює швидкість обміну неструктурованими даними та їхній обсяг.

Саме для таких умов ведення бізнесу було створено Глобальні принципи управлінського обліку. Управлінський облік — основа ефективного прийняття рішень, оскільки він дає змогу обрати й проаналізувати найбільш релевантну інформацію задля створення і підтримки вартості.

Агрокомпанія - гравець міжнародного калібру однозначно повинна оперувати за міжнародними правилами. МСФЗ – уже не новинка для сектору, а от Глобальні Принципи Управлінського Обліку – це абсолютнаterraincognita. Створені у 2014 році спільно СІМА та АІСРА були перекладені укр  мовою у 2016 році.

Сфера взаємодії українських агро-компаній з зарубіжними інвесторами, яка критично потребує уваги – це розробка на представлення на розгляд бізнес-моделі, що забезпечить сталий розвиток на тривалу перспективу. Саме так діють успішні агро-холдинги України: перші 10 з 50 найбільших чітко орієнтуються на 5-10 річний горизонт при плануванні.

Чому керівниковіінансовому директору, менеджеру) компанії важливо мати кваліфікації та  компетентність міжнародного рівня за перспективи виходу на глобальний ринок та у разі співпраці з іноземними партнерами?

Міжнародна кваліфікація – як от СІМА Привілейованого Інституту Управлінських Бухгалтерів (Велика Британія) – це трофей інтелектуальний та репутаційний. Адже фінансовий фахівець – будь-якого щабля управління – маючи знання на навички світового класу розуміє запити іноземних партнерів, правильно вибудовує процедури управлінської звітності та оперує аналітичними даними, знає термінологію. Це робить такого фахівця повноцінним учасником співпраці, а компанії це додає репутації, а тобто вартості.

Робота на глобальних фінансових площадках вимагає швидких та , водночас, грамотних рішень –глибокого розуміння бізнес-моделі і макроекономічного середовища загалом. Вона передбачає аналіз інформації на всіх етапах створення вартості, оцінку можливостей, а також облік ризиків, витрат і потенціалу можливостей для створення вартості

Які сучасні системи управлінського обліку найбільш актуальні для аграрного бізнесу і що потрібно для їх впровадження?

Збірний образ успішного агрохолдинга:

- спеціалізований, вертикально інтегрований, з раціональними технологіями виробництва та менеджменту, має великий земельний банк, пройшов ІРО та котується на міжнародних біржових майданчиках, розвиває нові напрями бізнесу...

Важливо памятати про величезну кількість малого та середнього вітчизняного агро-бізнесу. Що робити цим господарствам? Їх вразливе місце – це відсутність формальних процедур звітності, планування, бюджетування. А саме цей інструментарій дозволяє розробити стратегічний план на понад 3 роки. Навіть найефективніші технології не допоможуть прибутковості при відсутності єдності мети.

Задля усунення таких прогалин має бути розроблена стратегія управлінського обліку, котра включатиме деталі, які стосуються наступного:

  • пріоритети організації;
  • потреби споживачів управлінського обліку;
  • існуюча система управлінського обліку;
  • можливості та недоліки;
  • співробітники і технології;
  • терміни інвестицій;
  • показники ефективності.

СІМА та АІСРА розроблять діагностичний онлайн-інструмент, який допоможе бізнесам перевірити їхню службу управлінського обліку на відповідність до описаних Принципів. 

Як інтегроване  мислення у побудові бізнес-стратегії агрокомпанії може підвищити її рентабельність і рейтинг інвестпривабливості?

Рейтинги інвестпривабливості агрокомпанії враховують значну кількість нефінансових показників. Інтрументи розрахунку приведені у Глобальних Принципах.

Агрокомпанії , що дотримуються принципів сталого розвитку, досягають довгострокової економічної ефективності, створюючи користь для суспільства і знижуючи свій вплив на довкілля. Часто раціональна економічнуа стратегія,  а ж ніяк не означає раціональне землекористування. Наприклад, перенасичення сівозміни однією культурою – якщо обраною стратегією є спеціалізація.

Управлінський облік узгоджує заходи у сфері сталого розвитку зі стратегією, поєднуючи їх із рушіями бізнесу і бізнес-моделлю. Він забезпечує керівників інформацією про фактори сталого розвитку, які необхідно враховувати при плануванні бізнесу і звітності. Здійснюється систематичне виявлення економічних, екологічних та соціальних ризиків.

Для забезпечення своєї життєдіяльності в довготривалій перспективі бізнеси  повинні адаптуватися до вимушеного скорочення ресурсів. Вони повинні знижувати свою залежність від викопних енергоносіїв, розвивати відповідні навички, визначати та мінімізувати негативні фактори свого впливу на суспільство та довкілля.

Які перспективи відкриваються  перед керівниками та фінансовими менеджерами аграрної сфери  після здобуття професійної кваліфікації CIMA?

Здобуття професфйної кваліфікації СІМА – це паспорт у світ міжнародних фінасів для фахівця, а для компанії-роботодавця це забезпечення своєї конкурентноспроможності на вітчизняному та вихід на глобальні площадки.

Дві найавторитетніші бухгалтерські асоціації у світі — AICPA і CIMA — спільно запровадили статус дипломованого міжнародного спеціаліста в галузі управлінського обліку та обєднують понад 600 000 членів і студентів з 177 країн світу.  

Зареєструйтеся зараз на сайті www.cgma.org/gmappioneer та почніть тісну співпрацю з найвпливовішими професійними бухгалтерами у світі.

СІМА співпрацює з Федерацією аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Фінанси, кредит, банківська справа