Нав‘язливе прагнення до повторення ситуацій

Нав‘язливе прагнення до повторення ситуацій

Чому ми потрапляємо в однакові ситуації? Наче повторюємо вже знайомий сценарій. Це виходить несвідомо!

Нав'язливий повтор!

   Ось трапляється в нашому житті якась неприємність, наноситься нам якась травма: на нас хтось "наїхав", наїхав навіть не в переносному, а в буквальному сенсі, машина, наприклад, або стеля обвалилася. І що в зв'язку з цим в нас відбувається? Звідки в нашому житті беруться нав'язливі повторення? І що це взагалі таке?

    З бесіди з [психоаналітиком] Л.І. Фусу "Нав'язливе повторення починається з того, що була якась травма в будь-якому віці. Кожна травма залишає слід в психіці ... Мова йде не про внутрішню травму, а про зовнішню. Перші травми починаються в ранньому дитинстві, коли залишили, чи не погодували, накричали на дитину або ще щось... Коли дитина підростає, з ним трапляється якась інша травма. Кожна нова травма запускає котрусь із старіших. Буває, що нас травмують зовнішні обставини, ми потрапляємо в складну ситуацію, на нас "наїжджають", буває, наїжджають в буквальному сенсі (машина або ще щось, обвалюється стеля). Якщо ми можемо говорити про це, розповісти, і всередині це переробити, то травматичні нав'язливі повторення не включаються. Але найчастіше вони включаються і спрацьовують, і тоді ми говоримо, що людина впоралась з травмою поведінковим способом. Тобто в поведінці вона програє якусь зі своїх травм, а іноді і кілька відразу.

Наприклад, її покинули колись, вона покине когось, покине навчання, покине чоловіка. Причому це не відбудеться одномоментно, а буде цілий процес. Людина буде ходити в університет писати заяви, лаятися з викладачами, тобто якимось чином повториться мінімум одна з ранніх травм. Поведінковим способом, тобто вона не буде говорити про те, що, «а знаєте в дитинстві мене покинули, я так страждав, так мучився, мені ось бабуся розповідала», «Як мені було погано». Вона це зробить в діях, тому нав'язливе повторення має відношення тільки до поведінкового шляху. Людина програє свою травму. Нав'язливе повторення відбувається вимушено, поза волею і бажань людини, вона не хотіла би нічого повторювати, але не може нічого зробити, більш того, людина цього навіть не помічає ... "

Бажаєте більше дізнатись про психіку людини, допомагати людям практично?

Реєструйтесь на наші майстер-класи:

27 листопада о 10:00 онлайн

28 листопада о 12:00 онлайн 

30 листопада о 18:00 в офісі Київ

1 грудня о 10:00 в офісі Київ  


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Психологія, емоційний інтелект