Сторітелінг за допомогою даних від Коул Нафлік: Крок 2й

Сторітелінг за допомогою даних від Коул Нафлік: Крок 2й

В цій статті ми розкажемо про Крок 2й – про важливість вибору відповідних інструментів візуалізації.

Коул Нафлік (Cole Nussbaumer Knaflic) у бестселері  «Storytelling with Data: A Data Visualization Guide for Business Professionals» наводить 6 кроків, які дозволяють розказати історію та візуалізувати складну інформацію за допомогою даних.

В цій статті ми розкажемо про Крок 2й – про важливість вибору відповідних інструментів візуалізації. В наших попередніх статтях йшлося про традиційний підхід Желязни, який визначає 5 типів порівнянь даних з відповідними рекомендованими типами діаграм, але Коул яскраво пояснює, що змінилося за останні 20 років у форматах подачі цифрової інформації. Навіть більше, на її особистому блозі можна знайти десятки шаблонів, які дозволяють швидко будувати сучасні діаграми в MS Excel!

Зрозуміло, що ефективна презентація вимагає вибору простих і інформативних графіків. Наприклад, якщо інформації небагато, можна використовувати навіть простий текст. Хоча таблиці це не кращий спосіб візуалізації, іноді їх можна подавати, але в форматі heatmap (теплової карти). Навіть звичайний лінійчатий графік може бути ефективним, якщо підкреслити ключовий фрагмент іншим кольором:

https://i1.wp.com/obrizan.org/wp-content/uploads/2021/05/%D0%9B%D1%96%D0%BD%D1%96%D0%B9%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%97%D0%92%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%D0%BC.jpg?w=570&ssl=1

Приклад виділення ключового елементу на лінійчатому графіку

Діаграма водоспаду – це ще одна сучасна форма візуалізації даних, яка допомагає розділити сукупний ефект на проміжні позитивні та негативні зміни. Ці проміжні значення можуть бути як за часом, так і за категоріями. Діаграма водоспаду також відома як «діаграма літаючих цеглин» через очевидні «підвішування стовпчиків» (цегли) в повітрі.

У наведеному нижче прикладі, загальна кількість співробітників на початок року (320) збільшувалася за рахунок 33 нових співробітників, та переведення 42 співробітників з інших відділів. За той самий період 55 співробітників перейшли в інші відділи та 24 осіб звільнилося, так що загальна кількість співробітників склала 316 осіб на кінець періоду. Як бачимо, діаграма водоспаду дозволяє ефективно показати, за рахунок чого відбувалися загальні зміни, а також підкреслити відносну важливість окремих елементів.

https://i1.wp.com/obrizan.org/wp-content/uploads/2021/05/%D0%94%D1%96%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%83.jpg?w=816&ssl=1

Приклад застосування діаграми водоспаду

Якщо нас цікавить певна категорія (яку ми виділяємо іншим кольором), то краще показувати її в самому низу (лівий графік) стовпчастої діаграми з накопиченням, ніж всередині. Коул Нафлік взагалі не рекомендує використовувати деякі види графіків, наприклад 3D графіки (особливо кругові діаграми). Проблема з такими графіками в тому, що наш мозок автоматично додає більшу вагу об’єктам, які знаходяться ближче до нас, тому 3D графіки часто перекручують інформацію.

Графіки з двома вертикальними осями (наприклад, безробіття в % на лівій осі і ВВП в млрд гривень на правій осі) краще переформатувати в інший формат. Краще додати значення безпосередньо на графік або побудувати два графіка один над іншим.

Всі ці спостереження дозволяють нам краще підібрати відповідні інструменти візуалізації на 2-му Кроці ефективного сторітелінгу від Коул Нафлік.

Блог Максима Обрізана: https://obrizan.org/blog/


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка Project management, управління проектами Бізнес освіта, MBA