Комітет з іноземних справ Великобританії рекомендує заборонити Hikvision і Dahua

Комітет з іноземних справ Великобританії рекомендує заборонити Hikvision і Dahua

Комітет з іноземних справ Великобританії рекомендує повністю заборонити Hikvision і Dahua через причетність до звірств у Сіньцзяні.

Комітет з іноземних справ Великобританії опублікував звіт під назвою “Ніколи більше: Великобританія повинна відреагувати на  злочини у Сіньцзяні та за його межами”, у якому рекомендується ряд заходів, які змусять китайський уряд покласти край переслідуванням уйгурів.

У звіті міститься заборона на обладнання, яке виробляється такими компаніями, як Hikvision і Dahua, та йдеться про те, що дані компанії не повинні працювати у Великобританії та пропонувати свої послуги.

Рекомендація означає потенційно кардинальні зміни в політиці Великобританії відносно двох виробників з КНР, які протягом багатьох років отримували значну вигоду на британському ринку.

Комітет з іноземних справ, що складається з 11 членів, очолює депутат від консерваторів Том Тугендхат, який також є лідером дослідницької групи щодо Китаю та зазнав санкцій з боку КНР за критику Синьцзяна. Завдання комітету – надавати рекомендації Міністерству закордонних справ Великобританії.

Можливий вплив: Pyronix, DVS та  інші під загрозою

Якщо це буде продовжуватися й надалі, то це, швидше за все, торкнеться OEM-виробників і торгових посередників, оскільки мова йде про обладнання, що розроблене цими компаніями.

Рекомендовано заборонити дане обладнання, тим самим ввести заборону організаціям і приватним особам Великобританії вести справи з цими компаніями, інвестувати в них та вести будь-які  партнерські дії.

Це означає, що в разі прийняття, ця заборона безпосередньо вплине на британських реселерів Hikvision і Dahua, таких як DVS і Oprema, змусивши їх відмовитися від свого обладнання. Це також вплине на партнерські відносини та придбання Hikvision і Dahua у Великобританії, що може змусити Hikvision продати Pyronix, яку вона придбала в 2016 році.

Імовірність заборони невідома

Міністерство закордонних справ повідомило The Guardian, що уважно вивчає звіт, але не повідомило ніяких подробиць.

У звіті є багато інших рекомендацій, таких як бойкот зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні, прискорене відстеження клопотань уйгурів про надання притулку, санкції проти чиновників Синьцзяна і т. п. Тому неясно, наскільки вірогідна заборона Hikvision / Dahua в порівнянні з іншими пропозиціями.

Навіть якщо цей закон не буде прийнято, те що уряд Великобританії офіційно заявив, що ці компанії беруть участь у порушеннях прав людини, ускладнить для Dahua і Hikvision проблеми, пов’язані з веденням бізнесу у Великобританії, особливо з продажем підприємствам і державним покупцям, а також з наймом співробітників.

І, якщо він буде прийнятий, це стане найжорсткішою в світі забороною щодо Dahua і Hikvision, яка піде навіть далі, ніж на сьогоднішній день дії США щодо цих компаній. 

Існуюча альтернатива на ринку України

Проте на ринку України це не єдині компанії, що надають послуги з відеоспостереження. На сьогодні, альтернативою їм є виробники Tiandy та UNIVIEW, що набирають популярність завдяки високому рівню якості обладнання та широкому асортименту.

Компанія Tiandy заснована у 1994 році в КНР. В Україні компанія працює з 2020 року та завдяки своїм інноваційним технологіям, таким як Super StarLight та S+265, Tiandy вже завоювала значний сегмент українського ринку видеоспостереження.

Ще одна компанія, що також міцно тримає свої позиції – це UNIVIEW, яка займає третє місце у Китаї з виробництва систем відеоспостереження та пропонує комплексні продукти для IP-відеоспостереження, в тому числі IP-камери, IP-відеореєстратори, енкодери, декодери, клієнтське ПЗ та додатки для зберігання даних, що охоплюють різні сфери, включаючи роздрібну торгівлю, спостереження в будівлях, промисловість, комерційний сектор, міську безпеку, інше.

Дізнатися про асортимент та вартість обладнання ви можете за посиланням.

Відповідь Dahua

Dahua відреагували на цю історію  наступною заявою:

Ми поважаємо право парламенту регулювати ринок Великобританії. Однак, ми не вважаємо рекомендацію комітету обгрунтованою щодо Dahua. Як ми вже давно стверджували, Dahua не продає продукти або рішення, призначені для будь-якої конкретної етнічної групи. Ми не належимо і не контролюємо будь-який уряд, а, скоріше, ми є приватною публічною компанією, яка обслуговує наших акціонерів, співробітників, клієнтів та інші. Ми пишаємося тим фактом, що наші продукти вносять свій внесок в забезпечення безпеки громадян Великобританії та людей в усьому світі. Ми будемо прагнути передати цю справу в парламент, оскільки він розглядає пропозицію комітету. Тим часом, для наших клієнтів і ділових партнерів важливо відзначити, що звіт цього комітету не відображає офіційну політику уряду, а є лише рекомендацією, яку уряд може або не може взяти на себе. Ми як і раніше прихильні британському ринку та обслуговуємо там всі зацікавлені сторони, як і раніше.

У листопаді 2020 року Dahua вже заявляла, що не продає товари, в яких використовується функція розпізнавання, орієнтована на етнічну приналежність. Чи так це – наразі невідомо.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка Виробництво, промисловiсть Охорона праці, санітарні норми