Вегетаріанці, вегани та виробники мають знати стандарт ISO 23662:2021

У новому стандарті ISO 23662:2021 сформульовані визначення та технічні критерії для харчових продуктів та харчових інгредієнтів, придатних для вегетаріанців або веганів, а також для маркування таких продуктів та заяв щодо них.

В наш час багато людей не вживають деякі харчові продукти. Серед цих людей — вегетаріанці та вегани.

Цей новий стандарт ISO 23662:2021 дає визначення та технічні критерії, які мають виконуватися для харчових продуктів та харчових інгредієнтів, які підходять для вегетаріанців (включаючи ово-лакто-, ово- та лакто-вегетаріанців) або веганів, а також для маркування харчових продуктів та заяв.

Продукти харчування та харчові інгредієнти, придатні для ово-лакто-вегетаріанців

Це харчові продукти та харчові інгредієнти (включаючи добавки, ароматизатори, ферменти та носії) або технологічні допоміжні речовини, які не є продуктами тваринного походження і в яких на жодній стадії виробництва та обробки не використовувалися харчові інгредієнти (включаючи добавки, ароматизатори). ензими та носії) або технологічні допоміжні засоби тваринного походження, за винятком наступних та/або їх компонентів чи похідних:

  • молоко чи молочні продукти чи молозиво;
  • яйця або яєчні продукти, отримані від живих тварин;
  • мед або продукти бджільництва (наприклад, бджолиний віск, прополіс);
  • продукти, отримані з вовни живих тварин (наприклад, ланолін).

Щоб уникнути ненавмисної присутності не-ово-лакто-вегетаріанських речовин, усі етапи виробництва, переробки та розповсюдження мають бути розроблені таким чином, щоб вжити відповідних запобіжних заходів відповідно до належної виробничої практики (GMP).

Якщо одна і та сама виробнича лінія використовується спільно з неовегетаріанськими продуктами/інгредієнтами, перед початком виробництва ово-вегетаріанських продуктів необхідно провести ретельне очищення або подібні заходи відповідно до GMP. Це поширюється на всі супутні машини, обладнання, посуд і поверхні. Перед приготуванням, виробництвом або упаковкою ово-вегетаріанських продуктів повинні бути вжиті відповідні запобіжні заходи відповідно до GMP.

Їжа та харчові інгредієнти, придатні для веганів

Це харчові продукти та харчові інгредієнти (включаючи добавки, ароматизатори, ферменти та носії) або технологічні допоміжні речовини, які не є продуктами тваринного походження і в яких на жодній стадії виробництва та обробки не використовувалися інгредієнти (включаючи добавки, ароматизатори, ферменти та носії) або технологічні допоміжні засоби тваринного походження.

У випадку складених харчових інгредієнтів кожен харчовий інгредієнт повинен відповідати технічним критеріям цього стандарту, щоб бути придатним для веганів.

Щоб уникнути ненавмисної присутності невеганських речовин, усі етапи виробництва, переробки та розповсюдження мають бути розроблені таким чином, щоб вживати відповідних запобіжних заходів відповідно до GMP.

Маркування та претензії

Розфасована їжа не повинна бути описана або представлена ​​на будь-якій етикетці або будь-якому маркуванні в спосіб, який є неправдивим, оманливим або оманливим або може створити помилкове враження щодо його характеру в будь-якому відношенні.

Якщо харчові продукти та/або харчові інгредієнти (включаючи добавки, ароматизатори, ферменти та носії) або технологічні допоміжні засоби позначені як «вегетаріанські», «веганські», «підходять для вегетаріанців (включаючи ово-лакто-, ово- та лакто-вегетаріанців)»  або «підходять для веганів», або будь-яке інше формулювання з подібним значенням, вони повинні відповідати технічним критеріям цього стандарту.

Про це та про багато що інше — на наших консультаційних семінарах та в консультаційних проектах.

ТОВ «ВАТТ»

ТОВ «ВАТТ» — консультаційний та тренінговий Центр.

ООО «ВАТТ» — консультационный и тренинговый Центр.

http://USQ.com.ua

Записуйтесь в лист очікування: 

vatt @ akademia.kiev.ua, akademia @ LN.ua


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Виробництво, промисловiсть Закупівлі, тендери Спорт, здоров'я