Журнал "Заработная плата" №9, вересень 2016

Журнал "Заработная плата" №9, вересень 2016

Шановні передплатники. Вийшов з друку вересневий номер журналу "Заработна плата" №9. Анонс номера.

Читайте в № 9/2016

У № 9/2016 розглядаємо кілька нових законів, які стосуються судової системи та виконання судових рішень. Це не зовсім бухгалтерські теми, але через те що бухгалтерам, зокрема бухгалтерам по зарплаті, доводиться мати справу з примусовим виконанням судових рішень, зокрема з утримання аліментів та інших боргів за рахунок працівників, у статті «Примусове виконання судових рішень: з жовтня — по-новому» аналізуємо зміст нового закону, який визначає новий порядок забезпечення державою швидкого й повного виконання рішень судових та інших органів. А у статті «Виконавча служба: оновлення» — новий закон, який визначає нові права та обв’язки виконавчої служби з питань примусового виконання рішень судових та інших органів. Зокрема, таке нове поняття як «приватний виконавець». Якщо раніше стягненням аліментів займалися тільки державні виконавці, то тепер таке право отримали і приватні виконавці. Більше того, тепер досить високою є ймовірність, що підприємствам доведеться частіше мати справу саме з приватними виконавцями, які будуть зацікавлені у швидшому і кращому виконанні судових рішень. Тому слід знати, хто це такі і які їх права.

В контексті цих двох тем, і знову ж таки в контексті того, що підприємства так чи інакше судяться (між собою, з працівниками тощо), у статті «Судова система: перезавантаження» коментуємо новий закон, який має на меті «перезавантаження» судової системи в Україні – повністю змінюється склад судів в Україні. Бухгалтери мають бути в курсі і таких змін, щоб не «дивуватися» змісту судових документів, які надійдуть для виконання на підприємство.

Решта тем номера вже звичні — кадрово-бухгалтерські. Тут на перше місце ставимо статтю з циклу тарифної системи оплати праці «Тарифная система оплаты труда: как закрепить в колдоговоре». У статті наведено законодавчі норми та зразки документів, які дозволять на рівні підприємства закріпити в колдоговорі положення щодо тарифної системи оплати праці.

Роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Проте в ході виробничого процесу виникають обставини, які дають змогу відступати від цього правила. Такі випадки чітко врегульовано законодавством про працю. Про це — далі у статті «Виконання робіт, не обумовлених трудовим договором».

Порядок нарахування лікарняних і відображення їх у звітності завжди залишається актуальним, тому на цю тему дві статті:

  • Лікарняні: нарахування ЄСВ і відображення у ф. № Д4. У статті розглянуто питання відображення у звітності з ЄСВ сум допомоги по тимчасовій непрацездатності
  • Простій: матеріальне забезпечення за рахунок ФСС з ТВП. Чимало підприємств, особливо в східному регіоні, змушені були оформити простій. Через це виникає низка запитань щодо оплати періодів тимчасової непрацездатності працівників та/або відпусток у зв’язку з вагітністю та пологам, що настали під час простою.

Темі оплати лікарняних і допомоги по вагітності та пологах під час відпусток був присвячений і серпневий вебінар. У матеріалі «Матеріальне забезпечення за рахунок  ФСС з ТВП в період відпусток» публікуємо відповіді на найпоширеніші запитання, які прозвучали під час вебінару.

У статті «Чорнобильці» на підприємстві: пільги та компенсації» розглянуто особливості надання пільг та компенсацій громадянам, які належать до числа громадян, які зазнали впливу наслідків Чорнобильської катастрофи, в т. ч. працівникам підприємств, установ, організацій. Йдеться зокрема про пільги під час їх звільнення та переведення.

З питань оплати праці читачів, як завжди, зацікавлять питання індексації зарплати:

  • «Індексація грошових доходів». У статті наведено приклад індексації і готові індекси для для вересня і жовтня.
  • відповіді на запитання:

Індексація зарплати за неповного робочого часу

Виплата фіксованої індексації за неповного робочого часу

Індексація зарплати працівника-студента

Зміна базового місяця в разі підвищення категорії

Відшкодування недоплаченої надбавки за вислугу років

Трапляються випадки, коли працівника відкликають з відпустки. Як у такому разі слід діяти бухгалтеру і оплатити роботу працівника? Про це — у статті «Відкликання з відпустки: як оплатити роботу» з прикладом наказу і прикладом перерахунку зарплати.

Бухгалтерів державних установ та організацій зацікавить розяснення Міністерства соціальної політики та Міністерства фінансів «Щодо Порядку обчислення середньої заробітної плати державних службовців».

У рубриці «учет и налоги» у статті «Харчування працівників у робочі дні: організація та оподаткування» розглянуто питання організації такого харчування та його оподаткування.

У рубриці «трудовое право» у статті «Візування та/або погодження документів» йдеться про спільні та відмінні риси цих понять. Питання погодження та візування документів тісно пов’язане із документообігом на підприємстві. Цей рух службових документів з моменту їх створення/одержання до завершення виконання/відправлення має бути чітко передбачений правилами організації діловодства на підприємстві. Зокрема, й у розрізі погодження та візування документів. І бухгалтери  також погоджують і візують документи. Тому мають знати цю процедуру.

 

І як завжди, відповіді на запитання «прямої лінії»:

 

Зарахування до відпускного стажу відпустки без збереження зарплати

Зарахування до відпускного стажу часу відпустки за місцем проходження військової служби

Зміна безстрокового трудового договору на строковий

Прийняття та звільнення в одному місяці та право на ПСП

Переїзд на роботу в іншу місцевість та компенсація

Навчання у вечірній школі та додаткова відпустка

Винагорода за підсумками роботи за рік за наявності догани

Одноразові та систематичні виплати й винагороди

Первинний інструктаж на роботі

Ознака доходу у ф. № 1ДФ у разі операцій з нерухомістю

Ознака доходу у ф. № 1ДФ вартості молока «за шкідливість»

Відповідальність за несвоєчасну виплату відпускних

Відображення у ф. № 1ДФ доходу, виплаченого підприємцю працівником

Нарахування компенсації за невикористану відпустку працівниці, яка перебуває у декретній відпустці

Включення суми туристичного збору до складу витрат на відрядження

Нарахування «декретних» працівниці, якщо вона продовжує працювати

Оформлення «декретної» відпустки чоловіком

Виплата допомоги на оздоровлення особі, яка працює неповний робочий час

Направлення працівника на навчання до США

Відпустка для догляду за дитиною без медичного висновку

Коригування доплати під час розрахунку відпускних

Оплата відпустки працівникам, яким встановлено неповний робочий час

 

Військовий збір у ф. № 1ДФ за відокремлений підрозділ

Зарплата померлого працівника у ф. № 1ДФ

Подання ф. 1 ДФ у разі зміни Місцезнаходження


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини